Europa - 19 oktober 2020 - Aandelen

AEX start handelsweek licht hoger

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat maandag hoger van start. Futures op de AEX index wezen ongeveer een uur voor de beursgong op een winst van 0,3 procent. Philips rapporteerde voorbeurs meevallende kwartaalcijfers.

Afgelopen week koerste de AEX op weekbasis nog vrijwel onveranderd op 568,18 punten, na een winst van 2,5 procent in de voorafgaande handelsweek.

De mondiale aandelenmarkten werden afgelopen week in bedwang gehouden door de opmars van het coronavirus en het uitblijven van een doorbraak op vaccingebied. Bij beleggers daalde daarnaast het besef in dat een nieuw Amerikaans stimuleringspakket voor de presidentsverkiezingen op 3 november niet meer haalbaar zal zijn.

Dit weekend werden wereldwijd wederom een recordaantal coronabesmettingen geregistreerd. Vooral Europa wordt de laatste weken steeds harder getroffen en vrijwel overal op het continent worden maatregelen genomen. Café’s en restaurants blijven op veel plaatsen gesloten en in Parijs werd door president Emmanuel Macron de avondklok ingesteld.

Duitsland leek lang de dans te ontspringen, maar ook daar worden nu dagelijks nieuwe recordstanden vastgesteld, hetgeen dit weekend aanleiding was voor bondskanselier Angela Merkel om via haar wekelijkse podcast het volk te waarschuwen.

“Er liggen moeilijke maanden voor ons”, zei Merkel. “Hoe de winter zal zijn, hoe onze kerst zal zijn, dat zal allemaal worden beslist in de komende dagen en weken, en het zal worden bepaald door ons gedrag.”

Ondertussen proberen beleggers afleiding te vinden in de aftrap van het kwartaalcijferseizoen. De resultaten van Amerikaanse financials, die traditiegetrouw als eerste doorkomen met cijfers, leken in ieder geval mee te vallen, alhoewel de koersreacties wisselend waren. Op Beursplein 5 kregen de cijfers van indexzwaargewicht ASML daarnaast een lauw onthaal.

De komende weken krijgen beleggers inzicht in de kwartaalrapportages van de techgiganten Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet en Facebook. Het zijn deze aandelen die verantwoordelijk zijn voor het positieve koersverloop van de Amerikaanse hoofdindices dit jaar.

Zo zijn deze 5 ondernemingen samen goed voor een weging van bijna 30 procent in de index van de ongeveer 500 grootste Amerikaanse ondernemingen, de S&P 500, en verantwoordlijk voor circa 25 procent van de winsten. De zogenoemde FAANG aandelen zijn dit jaar al gemiddeld 50 procent opgelopen, terwijl de winst voor de S&P 500 blijft steken op 7 procent.

Sommige analisten zetten echter vraagtekens bij de houdbaarheid van de waarderingen en wetgevers dreigen daarnaast met opsplitsingen, omdat het ‘monopolistische’ karakter van hun businessmodellen geen ruimte zou laten voor andere bedrijven.

Wall Street, Azië en olie

Op Wall Street gaf de S&P 500 vrijdagavond richting de slotzoemer eerder opgebouwde winsten prijs en de index sloot vrijwel onveranderd. Het aanvankelijke optimisme werd onder meer ingegeven door meevallende Amerikaanse detailhandelsverkopen. Op weekbasis sloot de index fractioneel hoger.

In Azië krijgen de markten vanochtend een impuls door Chinese macrocijfers. De economie van ’s werelds op één na grootste economie bleek in het afgelopen kwartaal op jaarbasis volgens overheidscijfers met 4,9 procent te zijn gegroeid, ondanks de impact van het coronavirus. De detailhandelsverkopen stegen daarnaast in september met 3,3 procent op jaarbasis, na een plus van een half procent in augustus.

De Japanse en Australische beurs klimmen vanochtend ruim 1 procent. Hongkong wint 0,8 procent, terwijl de Shanghai Composite juist 0,3 procent prijs geeft.

Een vat West Texas Intermediate werd daarnaast vrijdagavond op de settlement 0,2 procent goedkoper op 40,88 dollar. Op weekbasis steeg de ruwe olieprijs wel een procent. Vanochtend geeft het zwart goud in de Aziatische handel dan weer 0,4 procent prijs.

Daarmee weet de olieprijs verrassend stand te houden ondanks het verslechterde marktklimaat, vond analist Paola Rodriguez-Masiu van Rystad Energy.

Het oplaaien van het coronavirus en nieuwe lockdownmaatregelen die daarom worden genomen, hebben invloed op de vraag naar olie.

“Kijkend naar mobiliteitsdata zien we dat reizen tot slechts 60 procent van het pre-corona niveau zijn hersteld en een nieuwe klap dreigt nu diverse Europese landen weer reisbeperkingen opleggen”, aldus analist Marshall Gittler van BDSwiss Group.

Cruciaal voor de olieprijzen is of de OPEC en zijn bondgenoten besluiten om de huidige productieafspraken te verlengen. Momenteel pompt OPEC+ dagelijks 7,7 miljoen vaten minder op, maar die afspraak loopt formeel eind dit jaar af.

Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend stabiel op 1,1706.

Beleggers hebben vanmiddag onder meer oog voor de cijfers van Haliburton, IBM en PPG Industries. De macro-economische agenda is daarnaast vandaag bijna leeg.

Bedrijfsnieuws

In het afgelopen kwartaal boekte Philips een omzet van 5,0 miljard euro, tegen 4,7 miljard euro een jaar eerder en een analistenverwachting van ruim 4,8 miljard euro. Het aangepaste EBITA-resultaat van Philips lag in het derde kwartaal op 769 miljoen euro. Hier hadden analisten 630 miljoen euro geprognosticeerd, tegen 583 miljoen euro een jaar eerder. Philips gaf, in aanloop naar een beleggersdag volgende maand, alvast doelen af voor de komende jaren.

Altice USA bracht een nieuw bod uit op alle aandelen van het Canadese telecommunicatie- en mediabedrijf Cogeco, ter waarde van 11,1 miljard Canadese dollar, omgerekend krap 7,2 miljard euro.

ForFarmers neemt De Hoop Mengvoeders over, om een leidende voerproducent te worden voor vleeskuikens in Nederland, België en West-Duitsland. De Hoop genereerde in 2019 110 miljoen euro omzet met de afzet van 322.000 ton pluimveevoer, vrijwel geheel voor vleeskuikens.

Core Laboratories gaf via een private plaatsing voor 60 miljoen dollar aan obligaties uit.

Verder denkt handelaar Bert van der Pol van Today’s Group dat Besi wel eens in beweging kan komen na een adviesverlaging door Kempen. De zakenbank verlaagde het advies van Kopen naar Houden.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 sloot vrijdag een fractie in het groen op 3.483,81 punten en de Dow Jones index steeg 0,4 procent op 28.606,31 punten. De Nasdaq eindigde 0,4 procent in het rood op een slot van 11.671,56 punten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.