VIP ACTIE

Word een VIP!
dagen uren min sec
Europa - 30 november 2020 - Aandelen

AEX start handelsweek in het rood

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat maandag op de laatste handelsdag van de maand  lager van start. Futures op de AEX index wezen ongeveer een uur voor de beursgong op een verlies van ruim een half procent.

Afgelopen week koerste de AEX op weekbasis nog 1,7 procent hoger naar 611,67 punten. Voor de maand november staat de index nu op een winst van maar liefst 14,6 procent, dankzij aanvankelijk een Amerikaanse verkiezingsrally, en later in de maand vooral door opluchting over positieve signalen over de werkzaamheid van coronavaccins.

“De goednieuwsshow over effectieve coronavaccins hield aan”, merkte econoom Lub Aben van Van Lanschot Kempen dan ook op over het koersverloop van afgelopen week. “Toch is er nog een flink aantal maanden te overbruggen tot een breed vaccinatieprogramma mogelijk is”, voegde Aben toe. Daarbij lijkt het vaccinnieuws nu wel ingeprijsd en zijn de koersuitslagen niet meer zo extreem.

Het belang van een werkend coronavaccin blijft ondertussen groot, want in Europa en de Verenigde Staten zijn de besmettingsgevallen zeer hoog en kondigen landen gerichte lockdownmaatregelen af om het virus te bestrijden, waardoor de economie schade oploopt.

In de eurozone daalde de inkoopmanagersindex, die de industrie en dienstensector samen neemt, in november volgens voorlopige cijfers naar de laagste stand in zes maanden op een indexniveau van 45,1. Een stand van 50 is omslag tussen krimp en groei.

“Maar het zicht op het einde van de coronatunnel houdt de moed erin bij burgers en beleggers. En als het aantal besmettingen in Europa en VS daalt, met daaropvolgend weer afbouw van de lockdowns in Europa, dan ontstaat er opnieuw een positieve impuls voor de economie. Weliswaar minder sterk dan in de periode mei-juni, maar toch mooi meegenomen”, aldus econoom Aben.

De economie in de VS hield in november overigens beter stand. De samengestelde inkoopmanagersindex wist zelfs verder te stijgen, naar 57,9.

Wall Street op recordniveau’s

Wall Street zette zijn opmars vrijdag tijdens een halve beursdag voort, na de viering van Thanksgiving op donderdag. Hoofdgraadmeter S&P 500 klom 0,2 procent en sloot daarmee op de hoogste stand ooit. De Nasdaq koerste zelfs bijna 1 procent hoger, en de techbeurs scherpte daarmee eveneens zijn recordstand aan.

“Wat we vandaag [vrijdag], deze week en deze maand zien, is een voortzetting van het toenemende optimisme”, zei handelaar Mike Zigmont van  Harvest Volatility Management. “De omgeving voor risicovolle activa wordt steeds beter nu medicijnfabrikanten positieve Covid-19-vaccingegevens publiceren en de risico’s op het [Amerikaanse] politieke front flink zijn afgenomen”, voegde Zigmont toe.

De maatstaf voor de volatiliteit, de VIX, daalde vrijdag in Chicago kortstondig onder de 20, hetgeen voor de ‘angstgraadmeter’ het laagste niveau betekende sinds eind februari.

De ontspanning leidt ook tot dollarzwakte, doordat de Greenback zijn ‘veilige haven’ functie in de loop van november deels is kwijt geraakt. Begin deze maand noteerde het muntpaar euro/dollar op 1,1624. Vanochtend stond er een stand van 1,1973 op de borden.

De beurzen in Azië wisten vanochtend de weg omhoog niet te vinden en noteren eensgezind lager. Hongkong en Sydney zijn de grootste dalers met verliezen tot 1,5 procent. Macrocijfers uit Azië waren vanochtend overigens wel positief. In Japan stegen de detailhandelsverkopen, net als de industriële productie. En ook de officiële inkoopmanagersindexen uit China wezen op groei.

Een vat West Texas Intermediate zat afgelopen week duidelijk in de lift met een stijging op weekbasis van dik 7 procent. De oliemarkten rekenen in toenemende mate op een verlenging van de productiedeal van OPEC+. Het kartel en zijn bondgenoten komen vandaag en morgen bijeen. In de Aziatische handel vanochtend geeft de olie-future 1,5 procent prijs.

Naast de OPEC-ontwikkelingen in Wenen hebben beleggers vandaag ook voor onder meer Duitse inflatiecijfers en de aanstaande Amerikaanse woningverkopen.

Bedrijfsnieuws

ABN AMRO gaat de komende jaren de bedrijfsprocessen en organisatie sterk digitaliseren, centraliseren en stroomlijnen en wil daarnaast marktaandeel winnen in segmenten als preferred en private banking in Nederland, hypotheken en mkb-leningen en niches in de zakelijke markt in de omringende landen. Dit betekent wel dat 15 procent van het personeelsbestand wordt weggesneden. Dat maakte de bank maandag bekend in een strategie-update.

Aegon bereikte overeenstemming over de verkoop van zijn verzekerings-, pensioen- en vermogensbeheer activiteiten in Hongarije, Polen, Roemenië en Turkije voor 830 miljoen euro aan Vienna Insurance Group AG Wiener Versicherung Gruppe. Ook NN Group was inde markt voor de overname.

Beleggersvereniging VEB en Fugro hebben een minnelijke regeling getroffen over het, volgens de VEB, lekken van voorwetenschap over een mogelijke herfinanciering van Fugro.

DPA Group besloot op basis van goede financiële resultaten om een interimdividend uit te keren.

WDP gaat een nieuw distributiecentrum bouwen van 15.000 vierkante meters in Gent voor X2O Badkamers, Overstock Home en Overstock Garden . Het totale investeringsbedrag voor deze realisatie betreft circa 80 miljoen euro, aldus WDP.

Sanofi en Kiadis Pharma bevestigden maandag dat ze goede voortgang boeken met de voorbereidingen van  de overname van Kiadis door de Franse farmaceut.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 eindigde vrijdag 0,2 procent in het groen op 3.638,35 punten en de Dow Jones index won 0,1 procent op 29.910,37 punten. De Nasdaq eindigde 0,9 procent in de plus op een slot van 12.205,85 punten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Korting op alle rapporten en ebooks

PAK DIE DEALS
E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.