Europa - 10 augustus 2020 - Aandelen

AEX start handelsweek in de plus

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat maandag naar verwachting hoger van start. Futures op de AEX index wezen een uur voor de beursgong op een winst van 0,5 procent.

Afgelopen week koerste de AEX op weekbasis al 2,6 procent hoger naar 559,57 punten.

Dit weekend tekende de Amerikaanse president Donald Trump via een ‘executive order’ vier decreten die voor verlichting moeten zorgen voor de economische slachtoffers van de corona-pandemie.

Onder meer werkloosheidsuitkeringen worden verlengd, maar wel met een lager bedrag dan de afgelopen maanden, en belastinginning wordt uitgesteld. Trump kwam in actie nadat in het Amerikaanse Congress geen akkoord werd bereikt over een nieuw steunpakket.

Analisten wezen er wel op dat de maatregelen op federaal niveau worden gefinancierd en dat het Congress hier het laatste woord over heeft. De democratische presidentskandidaat Joe Biden sprak in een reactie van halfbakken maatregelen, terwijl Trump zelf benadrukte dat de maatregelen Amerikaanse arbeiders zal ondersteunen en veel banen zullen redden.

Vrijdag kregen beleggers nog een duwtje in de rug na een positief ontvangen banenrapport uit de Verenigde Staten. Er kwamen bijna 1,8 miljoen banen bij en dat was beter dan verwacht, terwijl de werkloosheid sterker dan verwacht daalde.

“Het is duidelijk dat de Amerikaanse arbeidsmarkt herstelt”, concludeerde analist David Madden van CMC Markets. Analisten van Rabobank wezen echter ook op tijdelijke seizoenseffecten, waardoor de cijfers vertekenden, en dat er sprake is van een traag herstel.

Op de achtergrond speelden afgelopen week ook de spanningen tussen de Verenigde Staten en China een rol. De Amerikaanse president Trump tekende donderdag een presidentieel decreet dat de Chinese social media-apps TikTok en WeChat vanaf midden volgende maand in Amerika moet verbieden.

Daarnaast werden sancties opgelegd aan Chinese bestuurders die verantwoordelijk zijn voor het beknotten van de relatieve autonomie van Hongkong en overweegt de regering Trump om Chinese ondernemingen hun beursnotering op Wall Street te ontnemen, omdat ze niet voldoen aan Amerikaanse boekhoudkundige regels.

“De grote vraag voor beleggers is of deze acties de handelsbesprekingen tussen de VS en China die op 15 augustus van start gaan in gevaar brengen”, merkte analist Tapas Strickland van National Australia Bank op.  “De markten zullen gevoelig zijn voor eventuele Chinese vergeldingsacties”, voegde hij toe.

Op Wall Street sloot hoofdgraadmeter S&P 500 vrijdagavond dankzij een eindsprint 0,1 procent hoger. De Amerikaanse olieprijs daalde daarnaast met 1,7 procent naar 41,22 dollar.  Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend op 1,1794.

In Azië, waar de Japanse beurs vandaag de deuren gesloten hield, bleven de Chinese beurzen vanochtend dicht bij huis. De Australische en Zuid-Koreaanse beurzen wisten de weg omhoog wel te vinden met winsten van ongeveer anderhalf procent.

Het cijferseizoen is over zijn hoogtepunt heen. Op Beursplein 5 zijn de ogen later deze week nog wel gericht op onder meer ABN AMRO, Just Eat Takeaway en Aegon.

De macro-economische agenda is vandaag karig gevuld.

Bedrijfsnieuws

Berenberg verhoogde het koersdoel van ING van 8,00 euro naar 8,40 euro, terwijl Jefferies het koersdoel verhoogde van 8,80 naar 9,00 euro. Beide zakenbanken hanteren een koopadvies voor ING.

BAM Groep heeft een zogeheten waiver gekregen van zijn kredietverstrekkers voor een periode van 12 maanden.

Pharming behandelde de eerste patiënt in de klinische studie naar de werking van het bestaande geneesmiddel Ruconest voor de behandeling van het COVID-19-virus. Er zullen maximaal 150 patiënten worden behandeld, die bevestigde COVID-19 infecties hebben en daarvoor zijn opgenomen in het ziekenhuis met ernstige longontsteking.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 sloot vrijdagavond 0,1 procent in de plus op 3.351,28 punten en de Dow Jones index won 0,2 procent op 27.433,48 punten. De Nasdaq eindigde 0,9 procent lager op een slot van 11.010,98 punten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.