Europa - 26 augustus 2019 - Aandelen

AEX sluit licht hoger

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De AEX is maandag licht hoger gesloten. De AEX index steeg 0,2 procent tot 543,32 punten, terwijl de AMX een winst van 0,1 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 0,3 procent.

De AEX schommelde maandag gedurende de handelsdag volatiel tussen winsten en verliezen, nadat Trump via Twitter een charme-offensief startte richting Beijing. Het handelsconflict tussen China en de Verenigde Staten werd vrijdag flink opgestookt, toen Beijing vrijdag extra invoerheffingen aankondigde over Amerikaanse importen ter waarde van 75 miljard dollar. Trump dreigde daarop de heffingen op Chinese importgoederen verder te verhogen.

Trump riep Amerikaanse bedrijven tevens op naar alternatieven voor China te zoeken, hoewel regeringsfunctionarissen in het weekeinde meldden dat hij geen plannen heeft om bedrijven te dwingen te verhuizen uit het Aziatische land.

Maandag sloegen de twee kemphanen echter een verzoenende toon aan. De Amerikaanse president Donald Trump zei maandag “zeer serieus” met Beijing in onderhandeling te gaan, nadat Washington twee “zeer goede telefoontjes” van Beijing heeft ontvangen.

“China belde gisteravond onze tophandelaren en zei: later we terugkeren naar de [onderhandelings] tafel”, zei Trump. “Ik heb daar veel respect voor”, voegde hij toe.

Hoewel het Chinese ministerie van buitenlandse zaken zei niet op de hoogte te zijn van dergelijke telefoontjes, zei Beijing maandag met de VS te willen blijven praten over een nieuwe handelsdeal. Beijing waarschuwde dat een ontkoppeling van de Verenigde Staten en China tot chaos op de markt zal leiden.

“Groot respect voor het feit dat president Xi en zijn vertegenwoordigers streven naar “een kalme oplossing. Zo onder de indruk dat ze bereid zijn om de feiten zo nauwkeurig te beschrijven. Daarom is hij een groot leider en vertegenwoordigt hij een groot land. De gesprekken gaan door!”, twitterde Trump.

“De overtuiging in de markt ontbreekt”, zei beleggingsadviseur Rein Schutte van Boer & Olij. “Er is geen peil op te trekken. In eerste instantie veerde de markt op na de tweets van Trump, waarna de twijfel opnieuw om zich heen sloeg en de markt de winsten weer teruggaf”, aldus Schutte, onder andere refererend naar de opmerking van Beijing dat zij niets van telefoontjes weten, “waardoor het gevoel van onrust aanhoudt”, aldus Schutte. Het feit dat London maandag was gesloten speelt volgens vermogensbeheerder tevens mee. “De volumes waren maandag erg laag”, aldus Schutte.

Op macro-economisch vlak werd maandag in Europa bekend dat de Ifo index voor het ondernemersklimaat in Duitsland in augustus sterker dan verwacht is gedaald. De samengestelde index voor het Duitse ondernemersklimaat voor de industrie en de handel daalde van 95,7 in juli naar 94,3 in augustus, terwijl werd gerekend op een niveau van 95,1.

Volgens Carsten Brzeski, hoofd econoom van ING Duitsland is het cijfer een teken dat de Duitse economie nog steeds in vrije val is. Het IFO-cijfer van vandaag markeert een nieuw laagtepunt en kan in een woord omschreven worden als “verschrikkelijk” aldus de hoofdeconoom. Het cijfer daalde voor de 11de keer in 12 maanden tijd.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de VS het nieuws dat het aantal nieuwe orders voor duurzame goederen in juli harder dan verwacht is gestegen, terwijl de Chicago Fed National Activity Index in juli een verzwakking in economische activiteit liet zien.

De euro/dollar noteerde op 1,1113. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1120 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1144 op de borden.

Olie noteerde maandag tot 0,3 procent hoger.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 13 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door ArcelorMittal met een winst van 1,6 procent, gevolgd door ASR Nederland en ASML met winsten van respectievelijk 1,5 procent en 1,2 procent.

Verder lagen financials er goed bij, met koerswinsten van 0,8 tot 1,5 procent voor ASR Nederland, ING en ABN AMRO.

IMCD verloor 2,2 procent en Aalberts daalde 0,9 procent.

In de AMX ging AMG aan kop met een winst van 4,5 procent. PostNL steeg 1,8 procent, terwijl OCI 1,5 procent won. TKH daalde 1,2 procent en Aperam verloor 0,9 procent.

Altice Europe is een samenwerking aangegaan met Amazon Prime Video voor klanten van SFR in Frankrijk. Het aandeel verloor 1,5 procent.

Bij de kleinere aandelen ging VolkerWessels aan kop. Het aandeel won 1,6 procent. Lucas Bola steeg tevens 1,6 procent en Pharming won 1,2 procent. Kendrion bungelde met een verlies van 3,3 procent onderaan en Sif verloor 4,4 procent.

Het lokaal genoteerde Avantium steeg 5,1 procent, nadat het een subsidie van 6 miljoen euro ontving van Brussel.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,8 procent hoger op 2.868,91 punten. De Dow Jones index steeg 0,8 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,9 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.