Europa - 30 augustus 2019 - Aandelen

AEX sluit hoger

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn vrijdag met winst gesloten. De AEX index steeg 0,7 procent tot 558,35 punten, terwijl de AMX een winst van 0,5 procent liet optekenen en de AScX eindigde vlak.

Richting het einde van de maand worden de beurzen nog even hoger gezet stelt beleggingsadviseur Reijn Schutte van Boer & Olij. “Een soort windowdressing”.

Bij de lage volumes van de afgelopen tijd zijn de bewegingen groter, één tweet kan de boel zo weer veranderen stelt de beleggingsadviseur. “Voor de beurs zou het fijn zijn als er op korte termijn een deal komt tussen de VS en China, maar eerlijk gezegd verwacht ik dat niet”, aldus Schutte.

Verder stelt de beleggingsadviseur dat de beurzen de afgelopen maand niet veel gedaan hebben. “Vanaf maart bekeken zijn we per saldo niets opgeschoten”. Voor de komende maand zal het voor beleggers ook van belang zijn welke maatregelen overheden bereid zijn te nemen om de economie draaiende te houden. In Duitsland werd deze week al gezinspeeld op fiscale stimulering.

President Donald Trump liet vandaag ook weer van zich horen via Twitter. Hij maakte zich boos over de zwakke euro. “De euro daalt als een dolle tegenover de dollar, en dat geeft hen een groot export en productievoordeel…en de Fed doet niets!”, twitterde Trump. De Fed kreeg daarvoor een tik op de vingers. “We hebben geen heffingen-probleem, maar een Fed-probleem”, schreef hij boos.

Op macro-economisch vlak kwamen er zowel uit Europa als de VS een aantal cijfers.

De Duitse detailhandelsverkopen stegen op jaarbasis met 4,4 procent, maar daalden op maandbasis met 2,2 procent.

De Franse inflatie bleef in augustus stabiel op 1,1 procent. In de eurozone was de inflatie ook stabiel, maar dan op 1,0 procent. Ook de werkloosheid maakte met 7,5 procent een pas op de plaats.

Later in de ochtend volgde de eurozone met een inflatiecijfer over augustus en deze kwam volgens Eurostat in een voorlopige lezing uit op 1,0 procent op jaarbasis bij een verwachting van eveneens 1,0 procent. In juli was er ook al sprake van een inflatie van 1,0 procent.

De werkloosheid van de eurozone bleef in juli stabiel op 7,5 procent.

De bestedingen van de gemiddelde Amerikaan zijn in juli op maandbasis gestegen en ook het inkomen steeg licht, maar minder dan verwacht.

De economische activiteit in de regio Chicago is in augustus omgeslagen van een krimp naar groei. De PMI steeg in augustus met 6 punten tot 50,4.

Het vertrouwen van Amerikaanse consumenten in de economie is in augustus gedaald. De index voor het consumentenvertrouwen daalde van 98,4 in juli naar 89,8.

Olie noteerde 3,2 procent lager

De euro/dollar handelde op 1,1038.

Stijgers en dalers

In de AEX waren IMCD Nederland en Takeaway.com koplopers met een koerswinst van 2,6 en 1,9 procent. IMCD kondigde voorbeurs de overname van het Maleisische Matrix Ingredients aan. Een overnameprijs werd niet genoemd.

Indexzwaargewicht Royal Dutch Shell verloor 0,4 procent en Unibail werd 1,7 procent goedkoper.

In de Midcap was AMG de grootste stijger met 3,8 procent, TKH was een goede tweede met 2,7 procent.

Eurocommercial Properties profiteerde van de jaarcijfers die het naar buiten bracht. Het aandeel steeg 1,6 procent. “Belangrijkste wapenfeit is dat het dividend opgetrokken wordt van 2,15 naar 2,18 euro per aandeel, als teken van vertrouwen in de onderliggende verdiencapaciteit”, zei analist Nico Inberg van IEX. UBS sprak van stabiele resultaten, maar ziet ook enige zorgenpuntjes, waaronder de schuldpositie.

Sectorgenoot WDP koerste 2,1 procent hoger, maar de cijfers van OCI werd bestraft met een koersdaling van 4,8 procent en was daarmee de grootste daler. Toch wist OCI afgelopen kwartaal weer winst te maken. Verder bekijkt het samen met JPMorgan de opties voor de methanol-tak.

In de AScX staken Alfen, Van Lanschot Kempen en Sif er boven uit. De fondsen werden respectivelijk 3,0, 3,0 en 2,4 procent meer waard NIBC verloor 4,8 procent. Het bankaandeel noteert echter ook ex-dividend.

Bij de lokaal genoteerde aandelen daalde Beter Bed 9,1 procent. Beter Bed wist meer omzet te generen, indien Matratzen Concord buiten beschouwing wordt gelaten. Over die Duitse tak zei Beter Bed met verschillende potentiële kopers in gesprek te zijn. Daarmee blijft Matratzen Concord een onzekere factor, aldus KBC Securities.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.