Europa - 8 augustus 2019 - Aandelen

AEX sluit fors hoger

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn donderdag met winst gesloten. De AEX index steeg 1,7 procent tot 548,88 punten, terwijl de AMX een winst van 1,8 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 1,1 procent.

Analist André Brouwers van Het Beleggingsinstituut geeft aan aan dat de rust wat terug is gekeerd op de beurs na de eerste golf van paniek. De AEX heeft steun gevonden bij het belangrijke niveau van 535 punten. Dat geeft  wat stijgingspotentieel richting de zone 555 tot 558 punten. “Daar zal de twijfel wel weer wat toenemen”, denkt Brouwers.

Voor de komende weken verwacht de beursexpert een zijwaartse beweging. “De markt zal met name wachten op de gesprekken tussen China en de VS. Voor de AEX komen we in een soort vacuüm tussen de 535 en 558 punten. Maar wel met meer kwetsbaarheid naar beneden dan kansen omhoog”, zo waarschuwde Brouwers.

Volgens vermogensbeheerder André van Eerden van Aberfeld Asset Management kwam er ook wat de rust op valutavlak, nadat de Chinese centrale bank de yuan steunde op een niveau net boven de 7 voor een dollar. “Het lijkt vooralsnog geen felle valutaoorlog te worden.”

Op macrogebied kwamen er twee cijfers uit Amerika.

De wekelijkse steunaanvragen waren gedaald. Het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering kwam uit op 209.000 stuks. Een week eerder stond de teller op 217.000, een opwaartse bijstelling van de eerder gerapporteerde 215.000. Er was gerekend op een ongewijzigd niveau van 215.000.

De groothandelsvoorraden in de Verenigde Staten zijn in juni stabiel gebleven. De groothandelsvoorraden hadden in juni een waarde van 678,7 miljard dollar, nagenoeg gelijk aan mei.

Olie noteerde donderdag in het groen. Een september-future West Texas Intermediate steeg 3,3 procent tot 52,80 dollar, terwijl een oktober-future Brent 1,3 procent duurder werd op 57,55 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1210. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1207 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,1204 op de borden.

Stijgers en dalers

In een volledig groengekleurde AEX wonnen Ahold Delhaize en ArcelorMittal het meest met respectievelijk 5,2 en 4,7 procent.

Handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten schrijft de koerswinst van Ahold toe aan een rapport van First Data, dat laat zien dat Amerikaanse supermarkten een goede maand juli achter de rug hebben.

Unilever sloot de rij met een plus van 0,2 procent. Unilever noteerde evenwel ex-dividend.

In de AMX was PostNL de grootste stijger. PostNL won opnieuw 7,4 procent, nadat het aandeel sinds maandag aardig opliep door meevallende kwartaalcijfers. Ook sectorgenoot Bpost schoot vanochtend in België flink omhoog, na de publicatie van kwartaalcijfers.

OCI presteerde goed met een stijging van 4,4 procent.

SBM Offshore heeft een groot deel van de ochtendwinst weer af moeten staan, maar sloot alsnog 2,4 procent hoger. Voorbeurs kwam het bedrijf met de cijfers over het eerste halfjaar. Volgens de directional boekhoudmethode boekte de oliedienstverlener in de eerste zes maanden van 2019 een bedrijfsresultaat (EBITDA) van 399 miljoen dollar, in vergelijking met 647 miljoen dollar in dezelfde periode een jaar eerder. Vooraf geraadpleegde analisten rekenden op 383 miljoen dollar.

De omzet van SBM Offshore steeg van 808 miljoen naar 965 miljoen dollar. Analisten rekenden vooraf op een omzet van 950 miljoen dollar. Voor 2019 voorziet SBM Offshore nu een omzet van meer dan 2,0 miljard dollar, terwijl de oliedienstverlener eerder nog uitging van een omzet van circa 2,0 miljard dollar. ING sprak van solide resultaten, terwijl KBC de cijfers conform verwachting noemde.

Corbion verloor opnieuw 2,8 procent in de nasleep van tegenvallende cijfers op woensdag.

Onder de kleinere aandelen stegen zowel Sif als Pharming 5,0 procent, terwijl B&S Group 1,4 procent inleverde.

Coca Cola European Partners won 0,5 procent. De omzet van de bottelaar steeg met 7,0 procent naar 5.802 miljoen euro. De volumes namen met 2,0 procent toe. Het operationeel resultaat kwam uit op 726 miljoen euro, een stijging met 20,0 procent. Coca-Cola European Partners voorziet voor heel dit jaar een lage enkelcijferige omzetgroei en een stijging van de operationele winst met 6 tot 7 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 1,2 procent hoger op 2.919,70 punten. De Dow Jones index steeg 0,8 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 1,5 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments