Europa - 19 november 2019 - Beursbrink

AEX schommelt rond 600 punten

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat dinsdag licht hoger en schommelt weer rond de 600 punten. Rond de klok van 11 uur noteerde de hoofdgraadmeter 0,4 procent in het groen op 600,70 punten.

“We gaan aarzelend hoger”, aldus vermogensbeheerder Jan Willem Nijkamp van Fintessa.

Volgens Nijkamp draait het momenteel vooral om al het nieuws rond de handelsbesprekingen tussen de Verenigde Staten en China. En dat zal de komende paar weken ook nog wel het geval zijn. Half december komt er ook weer aandacht voor de verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk, aldus Nijkamp.

Mochten de VS en China erin slagen om toch een deal te sluiten, dan kan de beurs verder omhoog. Gaan ze met slaande ruzie uit elkaar, dan volgt mogelijk “een correctie van een procent of wat”, aldus Nijkamp.

Het beeld is momenteel dat op iedere dip toch weer wordt gekocht, volgens Nijkamp. Want ondanks de onzekerheid over het Amerikaans-Chinese handelsoverleg, is het beleggingsklimaat op dit moment wel gunstig, met bedrijfscijfers die toch wel goed waren en macro-economische data die ook weer wat beter worden, aldus de vermogensbeheerder.

Op macro-economisch vlak is het dinsdag net als maandag vrij rustig. Vanmiddag verschijnen cijfers over de Amerikaanse woningbouw en bouwvergunningen in de maand oktober.

Vanochtend werd reeds bekend dat de omzet in de Nederlandse industrie in het derde kwartaal aanzienlijk is gedaald. De omzet daalde met 6,3 procent ten opzichte van dezelfde drie maanden in 2018, volgens het CBS.

Verder is het overschot op de lopende rekening in de eurozone in september licht gedaald, tot 28 miljard euro. Later op de ochtend volgt nog de bouwproductie in de eurozone in de maand september.

De euro/dollar verhandelde richting het eind van de ochtend vrijwel stabiel op 1,1069. Olie werd iets goedkoper op 57,11 dollar per vat.

Stijgers en dalers

In de AEX stonden de meeste fondsen dinsdagochtend hoger. Takeaway.com was koploper, met een winst van 2,8 procent. Credit Suisse verhoogde het advies op het aandeel van de maaltijdbezorger van Neutraal naar Outperform en het koersdoel van 88,00 naar 95,00 euro. De analisten van de Zwitserse bank spreken in hun rapport van “een aantrekkelijk instapmoment voor de beste maaltijdbezorger van de klas”.

ArcelorMittal ging 2 procent hoger. Volgens mediaberichten heeft het staalconcern de sluiting van de Ilva-fabriek in Italië opgeschort. De fabriek zou op 15 januari 2020 sluiten.

De verliezen in de Amsterdamse hoofdindex waren dinsdagochtend beperkt. Galapagos liet 1,6 procent gaan en was daarmee de sterkste daler.

In de Midcap ging PostNL aan kop, met een winst van 2,8 procent.

BAM gaat in de Deense hoofdstad Kopenhagen een school ontwerpen en vervolgens bouwen. Met de opdracht is ruim 60 miljoen euro gemoeid. Het aandeel steeg dinsdag 1,3 procent.

OCI droeg in de AMX de rode lantaarn, met een verlies van 1,1 procent.

Onder de kleine fondsen wist Kiadis Pharma dinsdagochtend opnieuw flink de stijgen. Het biofarmabedrijf verloor vorige week tientallen procenten aan beurswaarde na de bekendmaking dat het stopt met de ontwikkeling van ATIR101. Maandag wist Kiadis al ruim 17 procent terug te winnen. Dinsdagochtend kwam daar nog eens 13 procent bij en dus is het aandeel vrijwel hersteld na de klap van vorige week.

Het aantal dalers in de AScX bleef beperkt. Lucas Bols, dat donderdag met resultaten komt, verloor 0,7 procent.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.