Europa - 2 december 2019 - Beursbrink

AEX richting middaguur boven 600 punten

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs noteerde maandag richting het einde van de ochtendhandel hoger.

De AEX index steeg 0,6 procent tot 600,59 punten, terwijl de AMX een winst van 0,5 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 0,7 procent.

“De markt ziet zich met name gesteund door beter dan verwachte inkoopmanagersindices”, zag beleggingsadviseur Rein Schutte van Boer & Olij.

“Ondanks het feit dat de Nederlandse index afgelopen maand wegzakte, lijkt in de rest van Europa de markt te stabiliseren”, aldus Schutte.

Met name de Europese rentes reageerden volgens de beleggingsadviseur positief op de meevallende cijfers. “De rente loopt hard op met 7 à 8 basispunten erbij in Nederland en Duitsland”, constateerde Schutte.

De activiteit in de industrie van de eurozone is in november iets minder hard gekrompen, zo bleek maandag uit definitieve cijfers van Markit Economics. De inkoopmanagersindex voor de industrie steeg van 45,9 in oktober naar 46,9 afgelopen maand.

De Franse industrie liet een groeiversnelling zien, terwijl de krimp in Duitsland, Spanje en Italië afnam. De Nederlandse industrie kromp juist, voor het eerst in meer dan zes jaar tijd. Ook in het Verenigd Koninkrijk versnelde de krimp.

Schutte heeft zijn vizier deze week met name gericht op de Amerikaanse banencijfers op respectievelijk woensdag en vrijdag en de bijeenkomst van oliekartel OPEC aanstaande donderdag, waarbij het kartel een beslissing zal nemen over de voortzetten van zijn productieverlagingsakkoord.

Daarnaast kunnen retailers vandaag rekenen op de aandacht van beleggers, vanwege CyberMonday, “hoewel al uit de cijfers van afgelopen weekeinde blijkt, dat de verkopen goed zijn”, zei Schutte.

De euro/dollar noteerde op 1,1018. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1012 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1015 op de borden.

Olie noteerde maandag tot 2,4 procent hoger.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter noteerden 22 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Aalberts met een winst van 1,9 procent, gevolgd door ArcelorMittal met een winst van 1,8 procent. KPN bungelde onderaan met een verlies 0,8 procent. RELX verloor 0,6 procent en Wolters Kluwer daalde 0,5 procent.

Feike Sijbesma vertrekt in 2020 als CEO van DSM en zal zijn taken overdragen aan Geraldine Matchett en Dimitri de Vreeze als co-CEO’s. Analist Wim Hoste van KBC Securities sprak van een besluit dat tevreden stelt. Morgan Stanley noemde de keuze voor twee CEO’s echter opmerkelijk. Het aandeel noteerde 0,9 procent hoger.

NN Group won 1,0 procent, na mediaberichten dat het de verzekeraar met onder andere het Belgische Ageas wedijvert in de overnamestrijd rond het Spaanse Caser Seguros.

Takeaway.com heeft een nieuwe dienst, Takeaway Pay, gelanceerd die de bedrijfskantine moet vervangen. Het aandeel won 0,7 procent.

ASR bank heeft maandag de verkoop van een deel van de bancaire activiteiten aan Achmea afgerond. ASR Nederland noteerde 1,6 procent hoger.

In de Midkap ging OCI aan kop met een winst van 3,1 procent. AMG noteerde 2,3 procent hoger, terwijl Arcadis 2,0 procent won. TKH daalde 1,6 procent en Intertrust noteerde 0,9 procent lager.

Sligro steeg 1,3 procent, nadat ING het concern op zijn kooplijst plaatste. Analist D’Haese sprak van een uitdagend jaar voor het concern. Hoewel dit tot in de eerste helft van 2020 zal voortduren, voorziet hij hij daarna een sterk herstel van de resultaten en een verdubbeling van de winst per aandeel.

ING verhoogde maandag het koersdoel voor Euronext van 80,00 naar 83,00 euro met een ongewijzigde koopaanbeveling. Volgens ING maakt Euronext zeker een kans om de Spaanse beurs in te lijven. Het aandeel won 0,2 procent.

Avantium won 1,8 procent, nadat analist Patrick Roquas van Kepler Cheuvreux oordeelde dat het concern met de recent toegekende 25 miljoen euro aan Europese subsidie op koers ligt om de benodigde 150 miljoen euro aan financiering aan te trekken voor zijn nieuwe FDCA-fabriek.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.