Europa - 27 september 2019 - Aandelen

AEX probeert opmars voort te zetten

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat vrijdag naar verwachting een licht hogere opening tegemoet. Futures op de AEX index wezen een uur voor de beursgong op een winst van 0,3 procent.

De AEX index steeg donderdag al 0,8 procent tot 577,72 punten, ondanks een koersval van ABN AMRO in verband met het mogelijk tekortschieten bij het controleren van klanten op witwassen en terrorismefinanciering.

Europese beleggers zagen zich donderdag gesteund door nieuwe hoop op een handelsakkoord tussen de Verenigde Staten en China.

De Amerikaanse president Donald Trump zei woensdagavond dat een deal om een einde te maken aan de langdurige Amerikaanse handelsoorlog met China “eerder dan verwacht” zou kunnen plaatsvinden. Beijing maakte daarnaast donderdag bekend dat het akkoord gaat met de import van grote hoeveelheden Amerikaanse sojabonen en varkensvlees.

Het handelsverloop op Wall Street donderdagavond werd ook in hoge mate bepaald door de handelsontwikkelingen, maar nu in overwegend negatieve zin.

Amerikaanse futures tikten het laagste punt van de handelsdag aan, nadat persbureau Bloomberg op basis van een bron meldde dat het onwaarschijnlijk is dat de VS een tijdelijke vrijstelling zal verlenen aan Amerikaanse bedrijven om voorraden te verkopen aan Huawei, de Chinese telecommunicatie-gigant die wordt verdacht van spionage-activiteiten.

De aandelenmarkten in New York herstelden dan weer deels nadat persbureau Reuters de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi citeerde. Yi zei dat de VS goede wil heeft getoond door af te zien van verdere verhoging van de tarieven en dat China bereid is om meer Amerikaanse producten te kopen.

Los van de handelsontwikkelingen speelt ook de politieke onrust in Washington momenteel een rol op Wall Street.

De democraten hebben een afzettingsprocedure tegen de Amerikaanse president Donald Trump ingezet. Trump zou in een telefoongesprek met de Oekraïense president Zelenski hebben aangedrongen op een onderzoek naar mogelijke corruptie van de voormalige Amerikaanse vicepresident Joe Biden en diens zoon Hunter.

Voor een succesvolle ‘impeachment’ procedure is evenwel een tweederde meerderheid van het Congres noodzakelijk, hetgeen zeer onwaarschijnlijk lijkt gelet op de aanhoudende populariteit van Trump onder Republikeinen.

Aandelen in de halfgeleidersector kunnen daarnaast in beweging komen na een zwakke outlook van chipmaker Micron, donderdag nabeurs in New York. Het aandeel verloor in de elektronische handel zeven procent van zijn beurswaarde.

De Aziatische beurzen noteerden vanochtend verdeeld. Shanghai en Sydney boekten bescheiden winsten, terwijl Tokio en Seoel meer dan een procent prijs gaven.

Olie en dollar

Een vat West Texas Intermediate daalde donderdag in New York fractioneel naar 56,41 dollar.

Daarmee werd de neerwaartse trend vooralsnog niet gekeerd. Woensdag ging de olieprijs al 1,4 procent lager op het nieuws dat de Saoedische productie na de aanvallen van 14 september grotendeels is hersteld. Dat is sneller dan verwacht.

Marktanalist Edward Moya van Oanda wees daarnaast op de zorgen onder olie-analisten over de verwachte overvloed aan olie in 2020, terwijl de vraag mogelijk verder verzwakt vanwege de groeivertraging van veel grote economieën.

In de Aziatische handel vanochtend daalde de future met ruim een half procent verder.

De dollar zet ondertussen in een traag tempo zijn opmars ten opzichte van de euro voort. Vanochtend stond er een stand van 1,0922 op de borden. Dit is het laagste niveau voor de euro sinds mei 2017. Zeer tot ongenoegen van Donald Trump, die zich zorgen maakt over de Amerikaanse concurrentiepositie. Tussentijds piekte de euro begin 2018 nog op een stand van 1,25.

Beleggers hebben vandaag onder meer oog voor het Europese- en Amerikaanse consumentenvertrouwen, en de vrijgave van de orders voor duurzame goederen in Amerika in augustus.

Bedrijfsnieuws

Sif wil een productiefaciliteit in Japan openen en zoekt naar partners. Dit schreef de Japanse krant Nikkei. De kosten voor de faciliteit worden geschat op 200 miljoen tot 300 miljoen euro, aldus de krant.

De definitieve verkoopprijs voor SternLease die Stern Groep ontving van ALD Automotive is hoger uitgevallen dan de eerder berekende voorlopige koopsom. De koopprijs viel circa 9 miljoen euro hoger uit dan de eerder overeengekomen koopsom van 80 miljoen euro.

ArcelorMittal bestudeert de opties voor zijn ijzerertsactiviteiten in Brazilië, Canada en Liberia. Dit meldde persbureau Bloomberg donderdagavond op basis van bronnen.

Eigenaar Michiel Witteveen van Blokker wil de winkelketen over drie jaar naar de beurs brengen en via een spaarkaartsysteem aan de Nederlander teruggeven, waarbij een volle spaarkaart goed is voor één aandeel. Dit schreef Het Financieele Dagblad vrijdag.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 verloor donderdag 0,2 procent tot 2.977,62 punten, de Dow Jones index daalde 0,3 procent op 26.891,12 punten en de Nasdaq leverde 0,6 procent in op een slot van 8.030,66 punten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.