Europa - 31 januari 2020 - Beursbrink

AEX opent vermoedelijk fors in het groen

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat vrijdag naar verwachting hoger van start. Futures op de AEX index wezen een uur voor de beursgong op een winst van 0,5 procent.

Donderdag koerste de AEX nog 1,0 procent lager naar 598,95 punten. Royal Dutch Shell woog op de koersvorming met een verlies van vier procent na vrijgave van kwartaalcijfers. Unilever, ook een indexzwaargewicht, won juist bijna twee procent na zijn kwartaalrapportage.

Veel aandacht ging donderdag opnieuw uit naar de verspreiding van het coronavirus. Volgens marktstrateeg Peter Garnry van Saxo Bank is er veel onduidelijkheid. “Als belegger moet je in ogenschouw nemen dat uit China geen volledige informatie komt.”

Vanochtend bleek uit data verzameld door Johns Hopinds CSSE dat er 9.776 besmettingen wereldwijd met het coronavirus zijn bevestigd. Van deze 9.776 besmettingen zijn er 9.658 geconstateerd op het vasteland van China. In totaal zijn er inmiddels 213 mensen overleden aan het coronavirus. Dat brengt de sterftegraad op 2,2 procent. Buiten China zijn nog geen doden gevallen.

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO besloot gisteren de internationale noodsituatie uit te roepen. Het was sinds 2005 de zesde keer dat de WHO hiertoe overging.

De snelle verspreiding zet druk op de economische vooruitzichten van China, maar ook op de rest van de wereld omdat onder meer de mondiale reisbranche de negatieve impact voelt, en bedrijven moeten sluiten om verspreiding te beperken. Beleggers vrezen onder meer voor productieverstoringen bij ’s werelds grootste fabrikant van computeronderdelen Foxconn, die een grote fabriek heeft staan in Wuhan, het epicentrum van de uitbraak van het virus.

Persbureau Bloomberg meldde vanochtend dat veel Chinese bedrijven de traditionele vakantieperiode rond Nieuwjaar met een week verlengen. Hierdoor komt komende week circa twee derde van de economie tot stilstand.

De Aziatische beurzen lieten vanochtend overwegend herstel zien. De Nikkei index in Tokio klom een procent, terwijl de Kospi index in Seoel in het rood noteerde. De Chinese beurzen zijn nog altijd gesloten.

Wall Street sloot donderdag in het groen na een eindsprint. Aanvankelijk leidde het coronavirus tot druk op het sentiment, maar het overwegend meevallende kwartaalcijferseizoen zorgde uiteindelijk toch voor wat bravoure onder beleggers.

“De paniek heeft zijn piek nog niet bereikt”, denkt vermogensbeheerder Randy Frederick van Charles Schwab. Toch is het enigszins een geruststelling dat de aandelenmarkten zich in het verleden goed staande wisten te houden bij dit soort epidemieën. “Vorige week werden nog recordstanden bereikt. Het is niet zo dat de hele boel nu in elkaar stort”, aldus Frederick.

Aandelen met een blootstelling aan China stonden donderdag op Wall Street wel onder druk vanwege de situatie rond het coronavirus. Royal Caribbean Cruises, dat één van zijn cruises in China annuleerde, verloor 1,6 procent. Starbucks, dat meer dan de helft van zijn locaties in China heeft gesloten vanwege het virus, daalde 1,0 procent.

Tesla presteerde in het vierde kwartaal beter dan verwacht en start deze maand met de productie van zijn Model Y.  De brutowinst viel afgelopen kwartaal 4 procent hoger uit dan verwacht. En ook de vrije kasstroom van 1,0 miljard dollar overtrof de marktverwachtingen, aldus de analisten van UBS, die ook wezen op een robuuste outlook. Het aandeel steeg donderdag maar liefst 10,3 procent.

Microsoft presteerde het afgelopen kwartaal ook boven verwachting. De resultaten werden met name gestuwd door de aanhoudende groei in cloud computing. Het aandeel won 2,8 procent.

Facebook behaalde afgelopen kwartaal meer winst en het aantal actieve gebruikers nam toe. De omzetgroei viel de markt echter tegen, net als de outlook. Het aandeel verloor donderdag 6,1 procent aan waarde.

Internetgigant Amazon.com kwam donderdag nabeurs met cijfers. In december meldde Amazon al een recordomzet rond de feestdagen en dit vertaalde zich in het vierde kwartaal in een 21 procent hogere omzet van 87,4 miljard dollar. Analisten rekenden op 86 miljard dollar. De markt voorspelde verder een winstdaling, net als in het derde kwartaal, toen de winst onder druk stond door de hogere kosten voor 24-uurs bezorging voor klanten van Amazon Prime. Amazon zelf voorspelde een winst van tussen de 1,2 miljard en 2,9 miljard dollar, maar wist dit met 3,3 miljard dollar zelfs ruim te overtreffen.

Amazon sloot donderdag in de reguliere handel 0,7 procent hoger. In de nabeurshandel kwam daar 12,5 procent bij, wat het aandeel naar een nieuwe all time high brengt.

Vandaag rapporteren onder meer Caterpillar, Chevron, Exxon Mobil en Colgate-Palmolive cijfers.

De olieprijs daalde donderdag verder. Een vat West Texas Intermediate werd op een settlement van 52,14 dollar, 2,2 procent goedkoper. Dit is het laagste niveau voor de olieprijs in ruim vijf maanden.

Sinds de recente piek van ruim 63 dollar begin deze maand, is de olieprijs al zo’n 18 procent gedaald. Bij 20 procent is sprake van een zogeheten bearmarkt.

Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend op 1,1021.

Op macro-economisch vlak hebben beleggers vandaag aandacht voor de voorlopige inflatie in de eurozone in januari en het Amerikaanse consumentenvertrouwen.

Vanochtend werd al bekend dat de Franse economie in het vierde kwartaal van 2019 nipt is gekrompen. Het bruto binnenlands product van Frankrijk daalde met 0,1 procent in het vierde kwartaal, terwijl het in de twee voorgaande kwartalen nog met 0,3 procent groeide.

In heel 2019 groeide de Franse economie met 1,2 procent, tegenover 1,7 procent een jaar eerder.

Bedrijfsnieuws

In het afgelopen kwartaal steeg de omzet van Signify met 1,4 procent tot 1.750 miljoen euro, waarmee Signify wat achterbleef op de verwachting van analisten van 1.781 miljoen euro. Op vergelijkbare basis daalde de omzet evenwel met 4,2 procent, flink meer dan de daling van 2,6 procent die analisten hadden voorzien. Het aangepaste EBITA-resultaat van Signify steeg met 8,4 procent tot 232 miljoen euro met een marge van 13,2 procent.

De zogeheten EPRA-winst van WDP steeg afgelopen jaar met 13,4 procent naar 152,4 miljoen euro. Een jaar eerder was dit nog 134,4 miljoen euro. Per aandeel steeg de winst van 0,86 naar 0,93 euro. Per aandeel steeg het nettoresultaat van 2,10 euro in 2018 naar 2,40 euro in 2019. In 2023 wil WDP een EPRA-winst van minstens 1,15 euro per aandeel hebben gerealiseerd. Bij aanvang van het huidige groeiplan mikte WDP nog op 1,15 euro.

Fugro neemt afscheid van zijn belang in Global Marine Group. Deze verkoop zal Fugro ongeveer 40 miljoen dollar opleveren.

Simon Bolton wordt de nieuwe CEO van Envipco Holding. Bolton start op 17 februari aanstaande als CEO.

Slotstanden Wall Street

De Dow Jones index sloot donderdag uiteindelijk 0,4 procent hoger op 28.859,44 punten. De S&P 500 steeg 0,3 procent op een slot van 3.283,66 punten en de Nasdaq won 0,3 procent tot 9.298,93 punten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.