Europa - 5 november 2019 - Aandelen

AEX opent naar verwachting rond jaarrecord

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat dinsdag vermoedelijk licht hoger van start. Futures op de AEX index wezen een uur voor de beursgong op een winst van 0,2 procent.

Maandag startte de AEX index de handelsweek al met een winst van 0,8 procent op 585,55 punten. Hiermee sloot de index vlak onder het intradag jaarrecord van 586,32 punten, neergezet eind juli. Op Wall Street scherpten daarnaast maandagavond de drie hoofdindices, de S&P 500 index, de Dow Jones index en techbeurs Nasdaq, zelfs hun hoogste stand ooit aan.

Verbeterende handelsrelaties, een sterk banenrapport vrijdag en verruimende centrale banken, liggen volgens marktkenners ten grondslag aan het het huidige positieve sentiment op de mondiale aandelenmarkten.

Amerikaanse en Chinese onderhandelaars overwegen om enkele opgelegde importheffingen in te trekken als onderdeel van een mogelijke handelsdeal, zo schreef The Wall Street Journal dinsdagochtend op basis van bronnen. “Als er een deal komt, zal het intrekken van heffingen daar een onderdeel van zijn”, aldus een anonieme regeringsfunctionaris tegenover de zakenkrant.

Tot slot gooit ook het bedrijfscijferseizoen geen roet in het eten. Volgens data van FactSet overtrof tot nu toe 75 procent van de al gerapporteerde S&P 500-ondernemingen de verwachtingen van analisten. Dit laat wel onverlet dat de winsten per saldo al een aantal kwartalen op rij onder druk staan.

Het positieve sentiment vond vanochtend zijn weerslag in Azië, waar de Japanse beurs bovendien een inhaalslag moest maken nadat de deuren maandag gesloten bleven in verband met een feestdag op maandag. De Nikkei index koerste vanochtend bijna twee procent hoger. Ook de andere hoofdindices noteerden in het groen, maar de winsten bleven meer bescheiden.

De centrale bank van China voerde vanochtend een belangrijke renteverlaging door die kan helpen de financieringskosten voor bedrijven te verlagen en de groei te stimuleren. De People’s Bank of China meldde in een verklaring dat het de eenjarige middellange termijn leenfaciliteit verlaagde naar 3,25 procent, van 3,3 procent.

De Royal Bank of Australia handhaafde daarnaast zijn belangrijkste rentetarief. De rente bleef met dit besluit staan op 0,75 procent. De RBA beoordeelde dinsdag de economische vooruitzichten mondiaal nog altijd als redelijk, maar ook nu weer met toegenomen risico’s aan de onderkant, waarbij het beleidsorgaan verwees naar het handelsgeschil tussen China en de Verenigde Staten.

Olie liftte mee op de handelshoop en het zwarte goud sloot maandag in New York 0,6 procent hoger. Het muntpaar euro/dollar noteert daarnaast vanochtend stabiel op 1,1128.

Nabeurs in New York rapporteerde taxibemiddelaar Uber over het afgelopen kwartaal een omzetstijging op jaarbasis van 2,9 miljard tot 3,8 miljard dollar. De brutoboekingen, ofwel de totale passagiersopbrengsten exclusief betalingen aan chauffeurs en andere vergoedingen, stegen met 29 procent tot 16,5 miljard dollar. Ondanks de scherp oplopende omzet moest het bedrijf toch een kwartaalverlies incasseren van 1,2 miljard dollar. In de elektronische handel werd het aandeel met een verlies van 5,5 procent in de uitverkoop gedaan.

Op macro-economisch vlak hebben beleggers vandaag vooral oog voor de vrijgave van de inkoopmanagersindices voor de dienstensector in Amerika.

Bedrijfsnieuws

De omzet van DSM steeg afgelopen kwartaal met 1 procent van 2.265 miljoen naar 2.290 miljoen euro en de aangepaste EBITDA liep op van 406 miljoen naar 426 miljoen euro. DSM mikt voor 2019 onverminderd op een hoge enkelcijferige groei van de aangepaste EBITDA. De kwartaalrapportage was grofweg in lijn met de analistenverwachtingen.

IMCD sloot een overeenkomst om een belang van 57 procent te nemen in de Zuid-Koreaanse distributeur van farmaceutische ingrediënten Whawon Pharm. Whawon Pharm werd in 1998 opgericht en heeft een hoofdkantoor in Seoel. In 2018 realiseerde het bedrijf met 54 werknemers een omzet van omgerekend 44 miljoen euro.

Kendrion zag de omzet afgelopen kwartaal dalen, en de winst nog veel sterker. De outlook werd evenwel herhaald. Ook werd een overname aangekondigd en wordt het aandeleninkoopprogramma geschrapt.

Bouwbedrijven BAM een Heijmans hebben een vergunning aangevraagd bij de Autoriteit Consument & Markt voor de oprichting van een gezamenlijk asfaltbedrijf.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index sloot maandag 0,4 procent hoger op 3.078,27 punten, terwijl de Dow Jones-index eveneens 0,4 procent won op 27.462,11 punten. Techbeurs Nasdaq won 0,6 procent op 8.433,20 punten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.