VIP ACTIE

Word een VIP!
Europa - 7 juli 2020

AEX neemt gas terug na rally

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat dinsdag naar verwachting licht lager van start. Futures op de AEX index wezen een uur voor de start van de beurshandel op een verlies van 0,5 procent.

Maandag koerste de AEX index op een nieuwsluwe handelsdag nog met 1,7 procent overtuigend hoger naar 578,52 punten. De index zette hiermee de hoogste slotstand neer sinds eind februari, toen de volle impact van Covid-19 nog moest neerdalen op de internationale aandelenmarkten.

Ook op Wall Street waren de stieren aan zet en hoofdgraadmeter S&P 500 noteerde maandagavond 1,6 procent hoger. Nasdaq won zelfs 2,2 procent en de techbeurs sloot daarmee op de hoogste stand ooit, hetgeen de Amerikaanse president Donald Trump op Twitter ook opmerkte.

Vooral de bekende technologie ondernemingen waren in trek. Zo won online retailgigant Amazon.com zonder directe aanleiding bijna 6 procent. Het aandeel doorbrak daarmee de 3.000 dollar grens, terwijl de beurswaarde nu meer dan 1.500 miljard dollar bedraagt. Alleen Apple en Microsoft, welke aandelen maandag ook flink in de lift zaten, hebben een nog hogere beurswaarde.

De producent van elektrische auto’s Tesla zet daarnaast al dagen op rij nieuwe recordstanden neer. Maandag vond JP Morgan het genoeg en de zakenbank herhaalde zijn niet kopen advies met een aangepast koersdoel van 295 dollar. Het advies was aan dovemansoren gericht. Het aandeel Tesla koerste maandag maar liefst 13,5 procent hoger naar 1.371,58 dollar. De afgelopen 5 handelsdagen is het aandeel nu 40 procent in waarde gestegen.

De stijgingen waren aanleiding voor topman Elon Musk om de vele beleggers die juist speculeren op een koersdaling, de ’shortsellers’, te sarren door de verkoop van zwembroeken, ‘shorts’, met het Tesla logo aan te kondigen

Met de koersstijgingen lieten beleggers zien dat ze zich niet laten afschrikken door de opleving van het aantal nieuwe coronavirusgevallen in onder meer de Verenigde Staten. De wereldgezondheidsorganisatie WHO registreerde dit weekend wereldwijd zelfs nog een dagrecord aan nieuwe besmettingen.

“Zeer weinig beleggers verwachten dat er opnieuw zulke draconische lockdowns zullen komen”, zei marktanalist James Athey van Aberdeen Standard Investments. “Nieuws over vaccins helpt tevens bij het wegnemen van deze zorgen”, voegde hij toe.

Zakenbank Goldman Sachs zag wel aanleiding zijn Amerikaanse economische groeiverwachtingen voor 2020 neerwaarts bij te stellen naar een krimp van 4,6 procent, terwijl eerder nog werd uitgegaan van een daling van 4,2 procent.

Het positieve sentiment op de Westerse beurzen werd maandagochtend ingeluid door een stijging van de Shanghai Composite met bijna 6 procent. Chinese beleggers rekenen erop dat de strijd tegen Covid-19 in China is gestreden en dat er weer ruimte is voor een gezonde economische groei. Vanochtend zette de door particulieren gedomineerde Shanghai Composite index zijn opmars voort met een winst van 2 procent.

Ook de beurs in Australië, waar de centrale bank zijn belangrijkste rentetarief vanochtend ongewijzigd liet op 0,25 procent, zat met krap een procent in de lift, terwijl Tokio en Seoel juist een half procent prijs geven.

De augustus-future voor een vat ruwe olie kwam maandag op de New York Mercantile Exchange niet van zijn plaats en noteerde op 40,63 dollar. Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend op 1,1306.

De macro-economische agenda is vandaag vrijwel leeg.

Vanochtend werd al wel bekend dat de inflatie in Nederland is aangetrokken. In juni kwam de inflatie uit op 1,6 procent. In mei en april stond de inflatie nog op 1,2 procent.

Bedrijfsnieuws

Nederlandse verzekeraars mogen van De Nederlandsche Bank weer dividend gaan uitkeren en eigen aandelen inkopen. Door de impact van het coronavirus werd het advies gegeven om deze uitkeringen tijdelijk stop te zetten.

De AFM legde Aegon een bestuurlijke boete op van een half miljoen euro.

Handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten wees verder nog op een koopadvies van Exane voor ABN AMRO.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index steeg maandag 1,6 procent tot 3.179,72 punten, de Dow Jones index won 1,8 procent op 26.287,03 punten en de Nasdaq sloot 2,2 procent hoger op 10.433,65 punten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

VIP ACTIE

Word een VIP!
E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.