Europa - 20 maart 2020 - Beursbrink

AEX naar verwachting hoger van start

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat vrijdag vermoedelijk een groene opening tegemoet. Futures op de AEX index wezen een uur voor de beursgong op een winst van 2,2 procent.

De AEX index koerste donderdag na een lagere start al overtuigend hoger. De index won uiteindelijk 4,6 procent op 422,75 punten.

De stemming was donderdag opnieuw volatiel, maar herstel trad op na een reeks maatregelen van de centrale banken in de Verenigde Staten en Europa, die moeten zorgen voor voldoende liquiditeit op de financiële markten. Tegelijkertijd pompen overheden wereldwijd honderden miljarden in hun economieën om de schade die het coronavirus aanricht op te vangen.

Hoewel het bemoedigend is dat centrale banken en overheden ingrijpen, verwacht marktstrateeg Jeffrey Kleintop van Charles Schwab dat echte bodemvorming pas kan worden bereikt wanneer het aantal coronabesmettingen piekt, of als op het medische vlak een doorbraak wordt bereikt.

Op Wall Street werd donderdag een openingsverlies weggewerkt en de Dow Jones index sloot krap een procent hoger, terwijl techbeurs Nasdaq de kroon spande met een winst van 2,3 procent. De S&P 500 steeg 0,5 procent.  “Dit is een markt voor daghandelaren”, merkte Christian Fromhertz, CEO van Tribeca Trade Group op. “De dagelijkse schommelingen en de nachtelijke bewegingen zijn behoorlijk krankzinnig.”

Voor donderdag koerste de Amerikaanse hoofdgraadmeter S&P 500 tijdens 8 opeenvolgende handelssessies vier procent of meer hoger of lager.

Olie in helse achtbaanrit

De olieprijs sloot donderdag in New York op een settlement van 25,22 dollar, ofwel een stijging van 23,8 procent. Nooit eerder steeg de olieprijs zoveel in één dag. Woensdag daalde de olieprijs juist nog met 24 procent, de op een na grootste daling sinds 1991.

Diverse landen zijn economisch stilgevallen in een poging een verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen, terwijl vliegtuigmaatschappijen wereldwijd hun vloot aan de grond houden. Ondertussen vinden Saoedi-Arabië en Rusland het opportuun om juist nu hun olieproductie op te voeren te midden van een mondiale prijzenoorlog. “We bevinden ons op onbekend terrein”, merkte analist Patrick DeHaan van GasBuddy dan ook op.

De Verenigde Staten overwegen nu een diplomatieke aanpak in de prijzenoorlog tussen Saoedi-Arabië en Rusland in de hoop zo de oliemarkt te stabiliseren. Dit meldde The Wall Street Journal donderdagavond.

Volgens ingewijden gaat de regering van Trump de Saoedi’s vragen om weer hun oorspronkelijke productieniveaus te hanteren. De inmenging komt op verzoek van Amerikaanse oliebedrijven, aldus de Amerikaanse zakenkrant. De aanpak richting Rusland is volgens de bronnen minder diplomatiek, want daar zouden de VS juist sancties overwegen als pressiemiddel.

De dollar liep de afgelopen weken hard op ten opzichte van alle andere wereldvaluta’ s. Door de ontspanning op de obligatie- en aandelenmarkten gaf de ‘greenback’ donderdag evenwel licht terrein prijs. Vanochtend noteerde het muntpaar euro/dollar op 1,0752.

In Azië, waar de Japanse beurs vandaag gesloten was, noteren de hoofdindices vanochtend in het groen. Koploper is de beurs in Seoel met een winst van bijna zes procent. Hong Kong wint drie procent, terwijl de beurs in Shanghai met 0,3 procent nipt in het groen noteert.

Bedrijfsnieuws

Sligro Food Group wordt geraakt door het coronavirus en snijdt in de kosten om dit op te vangen. Momenteel is circa 70 tot 75 procent van de bezorgomzet van Sligro weggevallen. Daarentegen is er bij zelfbediening wel een toename van de omzet te zien. De EBITDA valt onder de huidige omstandigheden evenwel “flink” terug, maar met kostenbesparingen in combinatie met de steunmaatregelen van de overheden verwacht Sligro nog wel “break even tot licht positief” uit te zullen komen.

De Nederlandsche Bank gaat akkoord met de overname van de schadeverzekeringen van Vivat door NN Group. De overname werd in juni 2019 bekend. NN betaalt 416 miljoen euro voor de activiteiten aan het Chinese Anbang.

IMCD verhoogde een kredietfaciliteit van 400 miljoen euro naar 500 miljoen euro. Het concern kwam tevens met het bankensyndicaat overeen om de looptijd van de lening te verlengen van 27 maart 2024 tot 27 maart 2025. De kredietfaciliteit werd verlengd tegen een lagere rente.

Ordina verplaatst zijn aandeelhoudersvergadering in verband met de coronacrisis. De vergadering stond gepland op 2 april. De vergadering zal nu uiterlijk 30 juni van dit jaar bijeen worden geroepen.

Jefferies verhoogde het advies voor Prosus van Houden naar Kopen en ook het koersdoel werd opwaarts bijgesteld van 59,00 naar 64,00 euro. De analisten hanteren met dit nieuwe koersdoel nog altijd een korting van 30 procent ten opzichte van de intrinsieke waarde van 91,00 euro.

De Duitse zakenbank Berenberg verlaagde het koersdoel voor KPN van 3,30 naar 2,70 euro. Het koopadvies bleef wel gehandhaafd.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 won donderdag 0,5 procent tot 2.409 punten. De Dow Jones index steeg 1,0 procent op 20.087 punten en de Nasdaq won 2,3 procent tot 7.151 punten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.