Europa - 13 maart 2020 - Aandelen

AEX mikt op herstel na historisch verlies

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdam beurs gaat vrijdag naar verwachting licht hoger van start, nadat donderdag nog ongekende verliezen werden geïncasseerd. Een uur voor de beursgong wijzen de futures op een winst van 0,7 procent.

Donderdag verloor de AEX index maar liefst 10,8 procent, terwijl de Midkap zelfs 13,0 procent prijs gaf. Er was voor de AEX sprake van het op een na grootste dagverlies uit zijn geschiedenis. Alleen op 19 oktober 1987, ook wel bekend als ’Black Monday’, was het verlies met 12,0 procent groter.

Op Wall Street zette de Dow Jones index donderdagavond met 10,0 procent het grootste dagverlies sinds 1987 neer. Futures op de index noteerden vannacht wederom procenten lager, maar herstelden vanochtend scherp, waardoor de openingsindicatie voor vanmiddag voorlopig positief is.

Geholpen door de opverende Amerikaanse futures probeerden de Aziatische beurzen vanochtend de vrije val te keren. De beurs in Tokio noteerde aanvankelijk 10 procent lager, maar herstelde naar een verlies van zes procent. Sydney liet zelfs een dramatisch herstel zien door te draaien van een verlies van meer dan 8 procent, naar een winst van 4,4 procent.  Shanghai en Hong Kong verloren respectievelijk 1,5 en 2,6 procent.

De historische paniekdag werd donderdag ingeluid door het nieuws dat de Amerikaanse president Donald Trump al het vliegverkeer van passagiers van Europa naar Amerika vanaf vandaag voor 30 dagen stop zet. Dit was een sterk signaal voor beleggers dat de economische gevolgen van het coronavirus overal voelbaar zullen zijn.

Beleggers vrezen onder meer voor een nieuwe kredietcrisis. De angst is dat de interbancaire kredietlijnen weer zullen opdrogen wanneer banken het vertrouwen in elkaars kredietwaardigheid verliezen en terughoudend worden in het lenen aan door het coronavirus-getroffen bedrijven. ING Groep verloor donderdag bijna 20 procent van zijn beurswaarde. Overigens stelt de Federal Reserve dagelijks veel liquiditeit beschikbaar aan Amerikaanse banken, en die beschikbaarbeid wordt steeds ruimer.

In een zucht naar liquiditeiten, ingegeven door margin calls en de onzekere economische vooruitzichten, drukten beleggers donderdag massaal de verkoopknop in. Naast aandelen daalden de olieprijzen tot 10 procent. Goud was met een verlies van bijna vier procent geen veilige haven, terwijl de bitcoin tientallen procenten aan waarde zag verdampen. Zelfs Amerikaanse staatsobligaties werden van de hand gedaan, waardoor het rendement steeg.

“Het coronavirus is eng en mensen weten niet wat ze kunnen verwachten”, zei vermogensbeheerder Kathy Entwistle van UBS. “Het is alsof er een tsunami aan komt. We weten dat het elke dag zal toeslaan en niemand weet wat de uitkomst zal zijn.”

“De markten zijn momenteel onmogelijk te voorspellen”, merkte strateeg David Lafferty van Natixis Investment Managers op. “Er zijn momenteel geen fundamenten onder de markten”, voegde hij toe.

De Europese Centrale Bank maakte tijdens zijn rentebesluit donderdag een pakket aan maatregelen bekend die banken moeten helpen tijdens deze onzekere tijden. Tot teleurstelling van beleggers verlaagde de ECB de al negatieve rente niet verder.

Voorzitter Christine Lagarde gooide daarnaast olie op het vuur door te zeggen dat de ECB er niet is om de renteverschillen, de zogeheten spreads, tussen de verschillende eurolanden te sluiten. Rabobank zag Lagarde daarmee de ‘whatever it takes’ houding die de ECB onder haar voorganger Mario Draghi had aangenomen, “praktisch ontkrachten”.

In een schrikreactie steeg het jaarlijkse rendement op Italiaanse staatsleningen met een looptijd van 10 jaar met maar liefst 50 procent naar 1,76 procent. Snel oplopende financieringskosten kan het land niet gebruiken, nu het openbare leven in het epicentrum van de Europese besmettingen bijna tot stilstand is gekomen.

In een continue nieuwsstroom over het coronavirus werden beleggers onder meer opgeschrikt door nieuws dat de vrouw van de Canadese premier, Sophie Grégoire Trudeau, geïnfecteerd is geraakt. In België zijn vanaf vandaag alle scholen dicht tot het begin van de paasvakantie, op 3 april. Alle café’s en restaurants sluiten drie weken de deuren. In Nederland wordt van dag tot dag bekeken of de scholen open kunnen blijven.

De brandhaard van de uitbraak van het virus lijkt evenwel onder controle. China meldde vanochtend slechts 8 nieuwe besmettingen. Ook in het zwaar getroffen Zuid-Korea loopt het aantal nieuwe besmettingen snel terug. In westerse landen is hier helaas nog geen sprake van.

De Amerikaanse Food and Drug Administration gaf ondertussen toestemming voor het noodgebruik van een nieuwe coronavirustest van Roche. Dit meldde de Zwitserse farmaceut vanochtend. De Amerikaanse toezichthouder staat noodgebruik van de test toe om aan de dringende medische behoeften te kunnen voldoen die door de verdere verspreiding van het virus zijn ontstaan.

Bedrijfsnieuws

New Sources Energy kocht voor circa 2 miljoen euro grond in Brazilië om een solarpark te ontwikkelen.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index daalde donderdag 9,5 procent tot 2.480,72 punten, de Dow Jones index verloor 10,0 procent op 21.200,76 punten en de Nasdaq sloot 9,4 procent lager op 7.201,80 punten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.