Europa - 12 mei 2020 - Aandelen

AEX maakt pas op de plaats

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat dinsdag naar verwachting neutraal van start.

Maandag startte de AEX de handelsweek nog bijna onveranderd op een slotkoers van 520,33 punten. Op Wall Street kwam hoofdgraadmeter S&P 500 maandagavond bij de slotzoemer ook niet van zijn plaats.

Volgens marktanalist David Madden van CMC Markets zijn beleggers terughoudend door het risico op een tweede golf van besmettingen met het coronavirus, nu in onder meer Amerika en Europa maatregelen worden versoepeld.

Het aantal Covid-19 besmettingen in bijvoorbeeld Rusland en Brazilië loopt momenteel hard op. En in Zuid-Korea, dat aanvankelijk werd geprezen vanwege de alerte aanpak en beperkte virusverspreiding, zijn bars en nachtclubs weer gesloten nu een tweede besmettingsgolf dreigt.

Tech-aandelen presteerden maandag in New York opnieuw beter dan de bredere markt, waarbij de Nasdaq een aardige plus liet zien en zelfs voor de zesde opeenvolgende handelsdag op rij met winst sloot. De Nasdaq 100, die de koersontwikkeling van de 100 grootste Amerikaanse technologie ondernemingen volgt, staat in het lopende dramatische beursjaar zelfs op een winst van 6,5 procent.

Beleggers voorzien dat de pandemie de digitalisering van samenlevingen versneld en een select groepje van techgiganten zijn momenteel de sterkhouders op Wall Street.

Op een settlement van 24,14 dollar werd een vat West Texas Intermediate maandag 0,60 dollar of 2,4 procent minder waard. Daarmee legden beleggers de belofte van Saoedi-Arabië om in juni de productie met nog eens 1 miljoen vaten per dag terug te schroeven, naast zich neer.

Analisten spreken over een consolidatiefase voor de olieprijzen, na de stijging van 46 procent in de afgelopen twee weken. Het terugdraaien van lockdown-maatregelen leidde tot enthousiasme op de oliemarkten.

Het sentiment op de Aziatische aandelenmarkten is vanochtend overwegend negatief. Hong Kong draagt de rode lantaarn met een verlies van 1,5 procent. Sydney verliest ruim 1 procent, terwijl de beurs in Tokio juist nipt in het groen noteert.

Het muntpaar euro/dollar noteert vanochtend op 1,0801.

Beleggers hebben vandaag onder meer oog voor de Amerikaanse inflatie in april. Daarnaast geven vanochtend meerdere grote Europese bedrijven, zoals Vodafone en Allianz, kwartaalrapportages vrij.

Bedrijfsnieuws

Aegon heeft in het eerste kwartaal van 2020 onverwacht veel winst geboekt, omdat de verplichtingen voor de levensverzekeringen in Nederland sterk daalden door hogere credit spreads.Het onderliggende resultaat voor belastingen van 366 miljoen euro was wel lager dan de 435 miljoen euro waar analisten gemiddeld op rekenden. De verzekeraar gaf al aan dat de beoogde rendementsdoelstelling dit jaar lastig wordt als gevolg van de corona-uitbraak.

ArcelorMittal wil 2 miljard dollar ophalen met de uitgifte van nieuwe aandelen en converteerbare obligaties. De staalreus geeft onder meer voor 750 miljoen dollar aan nieuwe aandelen uit, wat neerkomt op circa 80,9 miljoen aandelen tegen een aanbiedingsprijs van 9,27 dollar per stuk. Dat is omgerekend circa 8,57 euro.

Morgan Stanley verlaagde het koersdoel voor Wolters Kluwer van 74,00 naar 71,00 euro. Het Overwogen advies bleef intact.

Betaalbedrijf Ease2pay boekte in 2019 een groter verlies dan een jaar eerder, terwijl de omzet aantrok. Onder de streep restte in 2019 een verlies van 919.000 euro tegen een verlies van 875.000 euro een jaar eerder.

Vivoryon besloot om de jaarvergadering, die was gepland voor 24 juni, uit te stellen. Reden voor het uitstel is de corona-uitbraak.

De aandeelhouders van Fagron hebben maandag tijdens de jaarvergadering alle agendapunten goedgekeurd.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index maakte maandag een pas op de plaats op 2.930,19 punten, terwijl de Dow Jones index 0,5 procent inleverde op 24.221,99 punten. De Nasdaq-index trok 0,8 procent aan op 9.192,34 punten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments