Nederland - 7 augustus 2020
door STIJN

Tweede besmettingsgolf doet olie dalen

Op vrijdag zijn de olieprijzen lichtjes onderuit gegaan. Zorgen over de nieuwe besmettingsgolf en de gevolgen ervan wegen op de oliemarkt. Beleggers en investeerders vrezen dat het herstel van de vraag naar olie moeizaam op gang zal komen en dat de wereldeconomie zal blijven verzwakken. Ook de nieuwe spanningen in de (handels)relatie tussen de Verenigde Staten van Amerika en China zijn niet gunstig voor de oliemarkt. 

Zowel de internationale Brent crude als de Amerikaanse WTI crude zijn vrijdag lichtjes gedaald wegens zorgen over de tweede besmettingsgolf en de gevolgen ervan op de wereldeconomie. Beleggers en investeerders zijn namelijk bezorgd dat de tweede besmettingsgolf een negatieve impact gaat hebben op de vraag naar olie. Deze lichte daling weerhoudt olie echter niet om de week positief af te sluiten met een gemiddelde stijging van 4 procent.

Bijna overal ter wereld is het dagelijks aantal besmettingen aan het toenemen. Dit komt omdat de strenge maatregelen onlangs versoepeld werden en mensen terug meer sociale contacten mogen hebben van hun overheden. Met als gevolg dat er te laks werd omgegaan met de nieuwe regels.

Verenigde Staten

Vooral in de Verenigde Staten van Amerika is de situatie bijna onhoudbaar. Deze opflakkering blijft de hoofdoorzaak voor de lage olieprijzen want het heeft rechtstreeks invloed op de wereldeconomie en de vraag naar olie. Zolang landen in een volledige of halve lockdown zitten, kan de economie niet op volle toeren draaien. Het is dus van belang het virus goed te bestrijden.

Stephen Innes, strateeg bij AxiCorp, benadrukt dat de situatie in de Verenigde Staten van Amerika van groot belang is. De Amerikaanse overheid, maar vooral Donald Trump, zou COVID-19 niet mogen blijven onderschatten en moet dringend werk maken om de curve te doen dalen.

It really comes down to the demand situation. We’re caught in limbo trying to collect our thoughts on how the (coronavirus) curve is going to work. Is the flattening in the U.S. going to outweigh flare-ups globally?

Daarenboven is het ook niet gunstig dat de Republikeinen en Democraten niet overeenkomen inzake het volgende stimuleringspakket. De Amerikaanse economie heeft dringend nood aan nog meer financiële ondersteuning vermits het bbp tijdens Q2 met 32,9 procent is gedaald.

Bronnen: Economic Times

Foto: Sarah Klockars-ClauserOpenphoto – CC BY-SA 3.0

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.