Europa - 19 maart 2020 - Aandelen

AEX lijkt vlak te openen

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat donderdag naar verwachting een neutrale opening tegemoet. Futures op de AEX index wezen een uur voor de beursgong op een winst van enkele tienden van een procent.

De AEX daalde woensdag nog met 4,75 procent tot 404,10 punten. Eerder op de dag werd een dieptepunt op 398,04 punten aangetikt. De AMX en de AScX verloren gemiddeld zelfs bijna 6 procent.

De Europese Centrale Bank lanceert een nieuw, uitgebreid programma om financiële waarden op te kopen, in een poging om de markten te kalmeren over de verstrekkende gevolgen van de coronaviruspandemie. Hiervoor is 750 miljard euro beschikbaar.

De ECB zei dat het aankoopprogramma, het Pandemic Emergency Purchase Programme genaamd, bedoeld is om de kosten van lenen laag te houden om de vooruitzichten voor de Europese economie te ondersteunen en te zorgen dat dat de lage beleidsrente doorgegeven blijft worden aan de bedrijven en huishoudens.

De breed samengestelde S&P 500 index sloot woensdagavond in New York 5,2 procent lager. Kort voor het slot noteerde de index zelfs tot 9 procent lager. De handel werd gedurende de handelsdag voor vijftien minuten stilgelegd, omdat de koersdalingen meer dan zeven procent bedroegen.

Herstel zette in nadat vlak voor de slotzoemer bekend werd dat de Amerikaanse senaat een noodplan voor de coronacrisis goedkeurde. Werknemers kunnen hierdoor rekenen op betaald verlof en er worden onder meer gratis coronavirus testen beschikbaar gesteld. Nabeurs in New York gaven de futures evenwel opnieuw terrein prijs.

Hedgefondsmanager Bill Ackman van Pershing Square Capital riep de Amerikaanse president Donald Trump op om het land 30 dagen volledig op slot te gooien, ofwel een ‘shutdown’, omdat dit de enige manier zou zijn om de economie te redden.

“Wat het Amerikaanse volk en het Amerikaanse bedrijfsleven angst aanjaagt, is de geleidelijkheid van de ontwikkelingen”, zei Ackmanm, die benadrukte dat de economie een halfslachtige lockdown van 18 maanden niet overleeft.

Een vat West Texas Intermediate werd woensdag meer dan 24 procent minder waard en daalde tot 20,37 dollar per vat. In de Aziatisch handel vanochtend herstelde de olieprijs evenwel met 13 procent.

Diverse landen zijn economisch volledig stilgevallen in een poging een verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen, terwijl vliegtuigmaatschappijen wereldwijd hun vloot aan de grond houden. Ondertussen vinden Saoedi-Arabië en Rusland het opportuun om juist nu hun olieproductie op te voeren te midden van een mondiale prijzenoorlog.

Het muntpaar euro/dollar noteerde daarnaast vanochtend op een stand van 1,0943, en daarmee herstelde de euro licht van de koersdalingen van de afgelopen handelsdagen. Ten opzichte van een mandje met internationale valuta noteert de dollar op de hoogste stand ooit.

In Azië noteerden alle beurzen vanochtend in het rood, maar de uitslagen liepen ver uiteen. Seoel verloor 7,5 procent, Sydney 3,4 procent terwijl Tokio en Shanghai de schade beperkten tot grofweg een procent.

Besmettingen

Er zijn ruim 218.000 besmettingen wereldwijd met het coronavirus bevestigd, maar in China lijkt de uitbraak inmiddels onder controle.

In de VS gaat het om 9.415 besmettingen, in Japan om 889 en Zuid-Korea heeft 8.565 gevallen gemeld.

In Duitsland zijn er 12.327 besmettingen. In Frankrijk gaat het om 9.054 gevallen. Spanje kent 14.769 gevallen. Ook zijn er steeds meer meldingen in andere Europese landen, waaronder 1.486 in België en 2.056 in Nederland.

Italië blijft de brandhaard in Europa. In Italië zijn er nu 35.713 besmettingen gemeld.

Bedrijfsnieuws

Philips voert de productie in China weer op en fabrieken van het bedrijf in het land draaien op 80 procent van hun capaciteit. Dit liet CEO Frans van Houten woensdag weten in een uitgebreide reactie op de uitbraak van het coronavirus.

Unibail-Rodamco-Westfield meldde dat het over een sterke liquiditeit beschikt. Eerder deze week meldde Unibail dat de maatregelen die sommige landen nemen om de corona-uitbraak in te dammen, gevolgen heeft voor het vastgoedfonds en dienst huurders.

Aperam zal enkele Europese productielijnen tijdelijk sluiten vanwege de corona-uitbraak.

Boskalis verplaatste de datum voor zijn jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van 13 mei naar 30 juni, in verband met het coronavirus.

De top van TomTom heeft aandelen bijgekocht. De aankoop was het gevolg van het uitoefenen van het optieplan van de twee uit 2013.

Aegon stelde Caroline Ramsay voor als nieuw lid van de raad van commissarissen.

Credit Suisse verlaagde het koersdoel voor Randstad van 44,00 naar 28,00 euro met een onveranderd Underperform advies.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index sloot woensdag 5,2 procent lager op 2.398,45 punten. De Dow Jones index verloor 6,3 procent op 19.898,92 punten en techbeurs Nasdaq leverde 4,7 procent in op 6.989,84 punten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.