Europa - 6 maart 2020 - Beursbrink

AEX kleurt rood

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs noteerde vrijdag richting het einde van de ochtendhandel lager.

De AEX index daalde 4,3 procent tot 533,62 punten, terwijl de AMX een verlies van 4,0 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 2,5 procent.

Beleggers zitten nog vol in de risk-off modus, zei beleggingsadviseur Rein Schutte van Noesis Capital Management. Donderdagavond was er sprake van een soort paniek op Wall Street. “Mensen gaan uit aandelen en in obligaties.”

Het ingrijpen door de Federal Reserve door het verlagen van de rente met 50 basispunten heeft volgens Schutte een averechts effect gehad. In plaats van rust uit te stralen kwam deze boodschap paniekerig over.”

Volgende week is de Europese Centrale Bank aan de beurt. “Ik ben heel benieuwd wat Lagarde gaat doen en zeggen. Ze zit met een aardige erfenis.”

Schutte gaat er van uit dat Lagarde zal aangeven dat de overheden zelf moeten gaan stimuleren. “Maar bekend is dat deze over het algemeen niet zo snel reageren.”

Olie noteerde vrijdag in het rood. Een april-future West Texas Intermediate daalde 1,9 procent tot 45,05 dollar.

De OPEC stelde donderdag voor om nog eens 1,5 miljoen vaten per dag minder te gaan produceren. Het kartel zal hiervan 1,0 miljoen vaten voor zijn rekening nemen en de partnerlanden moeten hun productie met de resterende 0,5 miljoen vaten verlagen. Momenteel worden er dagelijks al 1,2 miljoen vaten olie minder geproduceerd.

Vrijdag vergadert OPEC opnieuw, maar dan ook met de partnerlanden zoals Rusland, waarvan nog niet zeker is dat men akkoord gaat met het voorstel van de OPEC. Het kartel zou de aanvullende productieverlaging tot zeker eind dit jaar in stand willen houden, volgens de laatste berichten.

De euro/dollar noteerde op 1,1282. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1234 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1228 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter noteerde slecht één fonds in het groen. KPN wist als enige hoger te koersen met 0,5 procent.

Defensieve fondsen Ahold Delhaize en Unilever hielden de schade met een verlies van minder dan een procent nog beperkt.

Ocean Capital Management heeft via een brief de opsplitsing van DSM geëist, een niet heel unieke oproep, vindt analist Martin Crum van IEX. Wel vindt Crum dat het hedgefonds zich op een bijzonder moment meldt. Er is bij DSM immers een wisseling van de top gaande, terwijl de af te splitsen tak Perfomance Materials “het momenteel ook zwaar” heeft, terwijl de tak Nutrition het wel goed doet. Die tegenwind voor Materials zal een eventuele verkoopprijs niet ten goede komen, waarschuwde Crum. DSM verloor 3,0 procent aan waarde.

Zwaargewicht ASML moest 4,6 procent achteruit. Galapagos, Prosus en ArcelorMittal leverden rond de 5 procent in.

In de AMX deed Flow Traders het goed met een plus van 1,6 procent. De flitshandelaar gedijt bij volatiele markten.

Onderin waren Altice, OCI en PostNL te vinden met verliezen van 6,1 tot 6,7 procent.

Bij de kleine fondsen presteerde Accell het zwakst. De fietsfabrikant boekte in 2019 meer omzet, maar zag de winst wel afnemen en stelt daarom een lager dividend voor. Analist Tijs Hollestelle van ING noemde de resultaten teleurstellend. Gecorrigeerd voor eenmalige posten daalde de EBIT met 2,6 procent naar 54,8 miljoen euro. “Wij waren uitgegaan van een aangepaste EBIT van 58,4 miljoen euro, een tegenvaller van 6 procent”, aldus de analist.

Het lokaal genoteerde Stern werd beloond voor de cijfers van donderdag nabeurs.De omzet steeg licht van 988,7 miljoen euro in 2018 naar 989,3 miljoen euro het afgelopen jaar. Stern boekte in 2019 een resultaat na belastingen van 21,4 miljoen euro, in vergelijking met 0,5 miljoen euro een jaar eerder. Het aandeel noteerde 3,3 procent hoger.

Ook Tie Kinetix deed het goed met 2,6 procent koerswinst.

Brill daarentegen was de zwakste broeder met 9,1 procent koersverlies.

Ctac moest 7,3 procent inleveren nadat het de boeken over 2019 had geopend.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.