Europa - 11 oktober 2019 - Aandelen

AEX hoger van start door handelsoptimisme

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat vrijdag naar verwachting een hogere opening tegemoet. Futures op de AEX index wezen een uur voor de beursgong op een winst van 0,4 procent.

Donderdag koerste de AEX al een half procent hoger naar 568,37 punten, ondanks een winstwaarschuwing van Philips.

Op Wall Street won daarnaast hoofdgraadmeter S&P 500 index donderdagavond ruim een half procent. Reden voor de positieve stemming was een tweet van de Amerikaanse president Donald Trump, waarin hij aankondigde dat hij vrijdag een ontmoeting heeft met de Chinese vicepremier Liu He. Eerder gingen nog verhalen rond dat de Chinese handelsdelegatie donderdag al weer zou vertrekken uit Washington.

Donderdagavond laat meldde Trump daarnaast dat “we erg, erg goed hebben onderhandeld”. Het Chinese staatspersbureau Xinhua meldde bovendien dat de Chinese delegatie tot een serieus vergelijk met de Amerikanen wil komen. Later vandaag ontvangt Trump de Chinese vicepremier Liu He in het Witte Huis.

In Azië reageerden beleggers vanochtend opgelucht op de laatste handelsontwikkelingen. Koploper was de beurs in Shanghai met een winst van meer dan twee procent. Tokio en Sydney wonnen ongeveer een procent.

“Beleggers beginnen te geloven dat er licht aan het einde van de handelsoorlog-tunnel is”, stelde analist Stephen Innes van AxiTrader. Zo zal China mogelijk aankondigen meer Amerikaanse landbouwproducten te kopen. Ook wees de analist op een artikel van The wall Street Journal dat de twee landen mogelijk overeenkomen dat China zijn munt niet verder zal verzwakken.

“De kloof tussen de twee partijen is groot , maar de bereidheid om te praten en te onderhandelen geeft de markten hoop”, constateerde marktanalist David Madden van CMC Markets.

“Voor de markt is de uitkomst van de handelsbesprekingen momenteel het allerbelangrijkste en die uitkomst zorgt ofwel voor een explosieve mondiale groei of een diepe recessie”,  aldus analist Phil Flynn van Price Futures Group.

Ook de olieprijzen bewegen momenteel op en neer rond het sentiment over een mogelijke handelsdeal. Een vat West Texas Intermediate sloot donderdag in New York 1,8 procent hoger op 53,55 dollar.

De euro veerde licht op ten opzichte van de dollar en het muntpaar noteerde vanochtend op 1,1019. Eerder deze week bodemde de euro nog op 1,0949.

Naast de handelsbesprekingen tussen VS en China hebben beleggers vandaag ook oog voor Duitse inflatiecijfers en het Amerikaanse consumentenvertrouwen. Het maandrapport van het Internationaal Energieagentschap kan daarnaast de olieprijzen in beweging zetten.

Bedrijfsnieuws

BAM en VolkerWessels zijn er in geslaagd de tweede deurkas van de nieuwe zeesluis in IJmuiden succesvol af te zinken. De deurkas ligt nu op zijn definitieve positie.

De omzet van Fagron in het derde kwartaal bedroeg 137,5 miljoen euro, hetgeen een groei betekende van 19,7 procent op jaarbasis. Analisten die aan de bedrijfsconsensus bijdroegen, hadden 135,4 miljoen euro verwacht. Fagron herhaalde vrijdag voor 2019  te mikken op een verdere stijging van de omzet.
Euronext presenteerde voorafgaand aan een beleggersdag een nieuw driejarig strategisch plan. Onder het ‘Let’s Grow Together 2022’ plan verwacht Euronext tot 2022 een samengestelde jaarlijkse autonome omzetgroei van 2 tot 3 procent, dat wil zeggen exclusief potentiële overnames.

Galapagos en partner Gilead hebben nieuwe vooruitgang geboekt met een studie met filgotinib. Het betreft de resultaten na een behandelperiode van 52 weken. De resultaten zijn consistent met de werkzaamheid-, veiligheid en verdraagbaarheid die werden aangetoond bij een behandelperiode van 12 en 24 weken.

Bouwbedrijf Heijmans gaat de tweede fase van de weginfrastructuur van Eindhoven-Noordwest aanleggen. De contractwaarde van de opdracht is ruim 21 miljoen euro.

Berenberg verlaagde het koersdoel voor Eurocommercial Properties van 32,50 naar 30,00 euro bij handhaving van het koopadvies.

Beleggingsadviseur Rein Schutte van Boer & Olij merkte op dat Takeaway een koopaanbeveling kreeg van RBC, met een koersdoel van 95,00 euro.

Slotstanden Wall Street

De Dow Jones index steeg donderdag 0,6 procent op 26.496,67 punten, de S&P 500 won eveneens 0,6 procent tot 2.938,13 punten en ook de Nasdaq eindigde 0,6 procent in de plus op een slot van 7.950,78 punten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

Reageer op dit artikel