Nederland - 7 augustus 2017 - Aandelen
door REDACTIE BEURSBRINK

AEX hikt tegen weerstand aan

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen noteren maandag richting het einde van de ochtendhandel licht hoger. De AEX index steeg 0,2 procent tot 529,84 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,3 procent liet optekenen en voor de AScX een kleine plus resteerde van 0,2 procent.

“Buiten wat tegenvallende Duitse industriecijfers die zojuist bekend werden gemaakt, is de macro-economische agenda vandaag nagenoeg leeg. De Amsterdamse index heeft door het sterke slot van afgelopen vrijdag de weerstandszone rondom de 530 punten weer bereikt. Vandaag moet blijken of deze weerstand nog altijd te zwaar blijkt om te nemen, of dat de index een nieuwe aanval kan inzetten op de jaar top van 2017”, zei marktanalist Roy van Santen van Lynx.

De Duitse industrie produceerde in juli 1,1 procent minder dan in mei. In de voorgaande vijf maanden steeg de industriële productie juist. Deze daling is volgens hoofdeconoom Andreas Rees van UniCredit “niet het einde van de wereld, integendeel”. Er is volgens Rees slechts sprake van een technische correctie en de dip is volgens hem tijdelijk.

Maandag was PostNL het enige bedrijf in Nederland dat resultaten rapporteerde en ook op internationaal vlak bleef het rustig. Later in de week volgen onder meer ABN AMRO, Ahold, SBM en Aegon met cijfers.

Inmiddels is circa twee derde van het cijferseizoen in Europa achter de rug, en volgens analisten van UBS waren de resultaten tot nog toe sterk. Volgens de bank wist 15 procent van de bedrijven de verwachtingen te overtreffen, waar dit historisch gemiddeld 12 procent is. Daarmee is het tweede kwartaal vooralsnog wel minder dan het eerste kwartaal van dit jaar, wat volgens UBS overigens het beste in zeven jaar tijd was.

Olie noteerde maandag in het rood. Er wordt met name uitgekeken of een ontmoeting tussen leden van het oliekartel OPEC iets oplevert, wat de prijzen in beweging kan zetten. Een september-future West Texas Intermediate daalde 1,3 procent tot 48,95 dollar, terwijl een oktober-future Brent 1,3 procent lager bewoog op 51,72 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1803. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1783 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1780 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter noteerden 16 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door ArcelorMittal met een winst van 2,8 procent. SBM Offshore, dat woensdag resultaten publiceert, steeg 0,8 procent en Aalberts kreeg er 0,7 procent bij.

DSM noteerde 0,6 procent in het rood en stond daarmee onderaan, terwijl RELX ook niet in het groen kon komen en een half procent inleverde. Heineken verloor 0,4 procent.

PostNL was de grootste verliezer van de middelgrote fondsen vooral vanwege een tegenvallende outlook. De omzetverwachtingen voor de divisie Internationaal werden scherp naar beneden bijgesteld. Voor 2017 mikt PostNL nu op een hoog enkelcijferige omzetgroei, terwijl eerder nog werd gerekend op een dubbelcijferige omzetgroei van circa 15 procent. Deze neerwaartse bijstelling was volgens het postbedrijf enerzijds het gevolg van de ontwikkelingen bij Sprint en anderzijds aan een trager dan voorzien herstel in Duitsland. Het onderliggend contante bedrijfsresultaat zal volgens PostNL mogelijk aan de onderkant van de afgegeven bandbreedte van 220 miljoen tot 260 miljoen euro uitkomen. De resultaten waren grofweg stabiel.

In reactie haalde ING het aandeel van zijn favorietenlijst met aandelen uit de Benelux af, omdat regelgeving bij het postbedrijf voor grote onzekerheid blijft zorgen. ING handhaafde evenwel het koopadvies op PostNL met een koersdoel van 5,75 euro. PostNL daalde 6,7 procent.

ING verhoogde verder het koersdoel voor IMCD van 52,00 naar 54,50 euro bij handhaving van Houden als advies. Analist Quirijn Mulder merkte daarbij op dat het aandeel vrijdag onmiddellijk opveerde na het nieuws dat de groothandelaar in voedingsingrediënten en chemicaliën het Canadees-Amerikaanse bedrijf L.V. Lomas overnam. Het aandeel IMCD daalde 0,2 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.