Europa - 5 mei 2020 - Beursbrink

AEX gaat een hogere opening tegemoet

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat dinsdag naar verwachting hoger van start. Futures op de AEX index wezen een uur voor de beursgong op een winst van 1,5 procent.

Maandag koerste de AEX juist nog scherp lager met 3,2 procent naar 496,31 punten. Oplopende spanningen tussen de Verenigde Staten en China over de rol van Beijing in de uitbraak van Covid-19 deden het sentiment geen goed.

Wall Street leek dinsdag wederom lager te gaan sluiten, maar de Amerikaanse beurzen vonden in het laatste uur van de handel toch de weg omhoog, geholpen door een herstel in de olieprijzen. De toonaangevende S&P 500 index sloot uiteindelijk 0,4 procent in het groen.

De prijs voor een vat ruwe olie steeg maandagavond in een volatiele handelssessie met meer dan drie procent. De Amerikaanse Energy Information Administration ziet dat de vraag naar olie weer langzaam toeneemt, nu de lockdown-maatregelen langzaam worden afgebouwd.  In de Aziatische handel vanochtend steeg de juni-future op een vat West Texas Intermediate met 7 procent verder naar 21,78 dollar. Twee weken geleden noteerde de future nog nipt onder de 10 dollar.

In Azië werd vanochtend bekend dat de economie van Hong Kong het afgelopen kwartaal op jaarbasis met 8,9 procent is gekrompen. In een toelichting meldde financieel secretaris, Paul Chan, dat de “externe omgeving nog steeds zeer uitdagend is”, hoewel de virussituatie in de stad “onder controle lijkt te zijn”.

“In het tweede kwartaal gaan we ervan uit dat, zelfs als er verbetering is, de verbetering geleidelijk en klein zal zijn”, aldus Chan.

De centrale bank van Australië liet daarnaast vanochtend zijn belangrijkste rentetarief op 0,25 procent staan. Het rentetarief werd in maart tussentijds al verlaagd van 0,50 procent naar het huidige niveau in reactie op de coronacrisis.

De bank gaf in een commentaar aan dat de wereldeconomie als gevolg van de virusuitbraak momenteel een zware crisis doormaakt met verstrekkende gevolgen voor de werkgelegenheid. Maar de genomen maatregelen om de epidemie te bestrijden zouden volgens de beleidsmakers moeten kunnen leiden tot een herstel in de tweede helft van het jaar.

De beurzen in Hong Kong en Sydney noteerden vanochtend respectievelijk 0,8 en 1,3 procent hoger.

Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend op 1,0908.

Beleggers hebben vandaag onder meer oog voor de vrijgave van de Amerikaanse inkoopmanagersindex voor de dienstensector in april.

Bedrijfsnieuws

GrandVision verwacht dat de overnamedeal met EssilorLuxottica nog steeds binnen het eerder gemelde tijdspad kan worden afgerond. De optiekketen zag de omzet in het afgelopen kwartaal flink teruglopen als gevolg van de coronacisis.

Het lege beursfonds Lavide leed in 2019 verlies en ook in 2020 dreigt dit te gebeuren als er geen controlerende accountant wordt gevonden en het inbrengen van bezittingen van de nieuwe CEO Salar Azimi uitblijft.

Berenberg verhoogde het koersdoel voor Corbion van 31,00 naar 35,00 euro bij handhaving van het koopadvies.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 index sloot 0,4 procent in het groen op 2.842,74 punten, terwijl de Dow Jones-index 0,1 procent won op 23.749,76 punten. Techbeurs Nasdaq steeg zelfs met 1,2 procent tot 8.710,72 punten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.