Europa - 25 november 2020 - Aandelen

AEX doet stapje terug

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste woensdagochtend licht lager. Rond de klok van elf uur daalde de AEX 0,5 procent naar 604,66 punten.

Veel andere Europese beurzen noteerden lichte verliezen ofwel bescheiden winsten, nadat de Dow Jones-index op dinsdag een recordstand boekte boven de 30.000 punten.

Beleggers lijken het rustig aan te doen in aanloop naar het lange Thanksgiving-weekend in de Verenigde Staten. Op donderdag is Wall Street gesloten en op vrijdag is er slechts een halve handelsdag.

“De ontwikkelingen rond vaccins beantwoorden veel vragen en we zitten in een veel betere situatie dan aan het begin van het jaar”, aldus marktanalist Naeem Aslam van AvaTrade. “Maar dit neemt niet weg dat het nog een tijd kan duren voordat de situatie volledig normaliseert”, zo stelde Aslam.

“Dit betekent dat het recente optimisme over een vaccin en de laatste politieke ontwikkelingen iets te ver is doorgeschoten en dat de weg naar herstel nog veel obstakels kent.”

Ook investment manager Simon Wiersma van ING stelt dat het optimisme wat overdreven lijkt. “De ongekende euforie die op dit moment op de financiële markten heerst, is een signaal om waakzaam te zijn”, aldus Wiersma.

De Franse president Emmanuel Macron kondigde dinsdagavond aan dat Frankrijk in drie stappen uit de huidige lockdown wil komen, mits de besmettingcijfers het toelaten. “De piek van de tweede coronagolf is nu achter ons”, stelde de president vast. Daarom kunnen er enkele versoepelingen plaatsvinden, meent Macron. Eind oktober legde de Franse overheid nieuwe beperkende maatregelen tegen de verdere verspreiding van het coronavirus en de forse stijging in het aantal ziekenhuisopnames.

In Europa keken beleggers ook naar de bankaandelen, nadat bestuurder Yves Mersch van de Europese Centrale Bank in de Financial Times liet weten dat de centrale bank overweegt om volgend jaar de ban op het uitkeren van dividend door banken op te heffen. Wel zullen de voorwaarden streng blijven, voegde hij toe. Dat bekent dat banken die dividend willen uitkeren, de toezichthouder zullen moeten overtuigen dat hun balans hier sterk genoeg voor is en een economische en financiële uitval door de coronapandemie aankan.

Veel banken in Europa zagen hun koers aantrekken vanochtend, met winsten van circa een procent voor HSBC, BNP Paribas en Société Générale. In Amsterdam daalde ABN AMRO en ING evenwel tot 3,5 procent.

Op macro-economisch vlak staan onder meer cijfers over de Amerikaanse economie, de wekelijkse steunaanvragen en het consumentenvertrouwen geagendeerd. Vanavond volgen ook de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Federal Reserve.

“Aandelen en ook enkele grondstoffen zoals goud zullen waarschijnlijk een lage volatiliteit laten zien tot vanavond wanneer de notulen verschijnen”, aldus beleggingsspecialist Kevin Verstraete van Lynx. “Daarna kunnen we wel wat volatiliteit verwachten in de Amerikaanse aandelen.”

De euro/dollar noteerde op 1,1904. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1889 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog 1,1881 op de borden. De olieprijzen stegen met 1,1 procent verder.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen won KPN 1,7 procent, net als Unilever. Unibail-Rodamco-Westfield daalde met 0,8 procent tot 62,06 euro. Goldman Sachs haalde het aandeel van de verkooplijst. Het nieuwe advies luidt Neutraal met een koersdoel van 61,00 euro. Eerder was het koersdoel nog 37,00 euro. Verder werd bekend dat Unibail obligaties uitgeeft en uitstaande leningen ter waarde van 1 miljard euro wil aflossen.

ABN AMRO verloor 3,9 procent. Jefferies temperde dinsdagavond, in aanloop naar een beleggersdag van ABN AMRO, de verwachtingen. ABN AMRO zal bij zijn beleggersupdate op 30 november met iets moeten komen om de dalende rentebaten in de komende jaren op te vangen, en dat zal wel neerkomen op meer kostenbesparingen en hogere fees bij de retailbank.

In de AMX won Corbion 2,4 procent en PostNL 1,5 procent. BAM leverde 10,1 procent in na een sterke opleving eerder in de week.

Onder de kleinere aandelen won Vivoryon 5,8 procent, maar daalde Wereldhave met 3,7 procent. Wereldhave Belgium ziet zijn CEO eind dit jaar vertrekken.

Het lokaal genoteerde Fastned verloor 7,8 procent. De afgelopen dagen zat het aandeel echter stevig in de lift.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.