Europa - 10 januari 2020 - Aandelen

AEX blijft dicht bij huis

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen noteerden vrijdag richting het einde van de ochtendhandel vlak. De AEX  noteerde zo goed als onveranderd op 612,60 punten, terwijl de AMX een winst van 0,2 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 0,1 procent.

Het is redelijk rustig vanochtend op de beurs, stelde salestrader Gert Berendse van ING tegen ABM Financial News. “Eigenlijk zie je dit vaker op een dag dat in de middag de cijfers over de banengroei en werkloosheid in de VS bekend worden gemaakt. De markt neemt dan vaak tot die tijd een afwachtende houding aan.”

Berendse verwacht dat de situatie ten aanzien van het neergestorte vliegtuig in Iran de beurs niet zal raken. “Het lijkt er op dat Iran een grote fout heeft gemaakt, maar ik denk doordat er geen Amerikaanse passagiers in het toestel zaten, de situatie niet zal escaleren.”

Tot slot haalde de salestrader de oplopende inflatie cijfers in Nederland die gisteren bekend werden gemaakt aan. “Indien we deze trend in heel Europa gaan zien, zou het wel eens zo kunnen zijn dat in het tweede helft van het jaar de centrale banken gaan kijken naar het opwaarts bijstellen van de rentes.”

Naast de cijfers ten aanzien van de banengroei en werkloosheid over december in de VS staan later op de middag ook nog de groothandelsvoorraden op de agenda.

Olie noteerde vrijdag in het rood. Een februari-future West Texas Intermediate daalde 0,5 procent tot 59,28 dollar, terwijl een maart-future Brent 0,4 procent lager bewoog op 65,09 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1099. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1107 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1064 op de borden.

Stijgers en dalers
In de Amsterdamse hoofdgraadmeter noteerden 11 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Prosus met een winst van 2,5 procent. Het multinationale mediaconglomeraat maakte bekend via zijn dochter PayU in de Indiase markt voor online leningen te stappen.

Ahold Delhaize volgde met 1,6 procent koersstijging. Het lijkt onwaarschijnlijk dat Ahold Delhaize een bod zal doen op de Amerikaanse maaltijdbezorger Grubhub, zo zeiden analisten van Berenberg vrijdag. Grubhub overweegt zijn strategische alternatieven, en een verkoop lijkt een serieuze optie.

Unibail Rodamco was de hekkensluiter met een verlies van 1,4 procent.

In de Midkap won Air France-KLM 1,7 procent en was daarmee koploper. Corbion en AMG dikten elk ruim één procent aan.

Flow Traders kende een zwakke dag en leverde 2,3 procent in.

Onder de kleinere aandelen was Alfen wederom de uitblinker met 5,3 procent koerswinst. Het aandeel stijgt de afgelopen dagen steeds met hoge percentages.

Bij de lokale fondsen stak Ctac er bovenuit met 7,7 procent koerswinst.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.