Europa - 17 november 2020 - Aandelen

AEX blijft dicht bij huis

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs doet het dinsdagochtend rustig aan, na een sterke start van de week op maandag. Rond de klok van elf uur daalde de AEX met 0,2 procent tot 600,49 punten.

Beleggers lijken even op adem te willen komen na flinke koerswinsten op maandag dankzij positief nieuws over een coronavaccin. Op Wall Street werden records aangescherpt.

“Hoewel er veel positief nieuws lijkt te zijn, is de andere kant van de medaille nog wel even zichtbaar”, aldus beleggingsspecialist Justin Blekemolen van Lynx. “Europese landen zitten in gedeeltelijke lockdowns en de vaccinaties zullen op z’n vroegst in het voorjaar starten.” Het aantal ziekenhuisopnames in de Verenigde Staten steeg tot recordniveaus op maandag en staten als New Jersey en Californië besloten tot strengere maatregelen om de verspreiding in te dammen.

Na het slot op Wall Street, stelde bestuurslid Richard Clarida van de Federal Reserve dat meer steun nodig is voor de economie. Zijn boodschap lag in lijn met uitspraken die voorzitter Jerome Powell een week eerder deed. “We zijn van mening dat deze opmerkingen in lijn liggen met onze verwachting dat de Fed zijn opkoopprogramma zal verlengen, vermoedelijk tijdens de volgende bijeenkomst van de centrale bank in december”, aldus econoom Lewis Alexander van Nomura.

Mede door het zeer ruime beleid van de centrale banken is de totale waarde van alle beursgenoteerde bedrijven ter wereld nu een stuk hoger dan het totale bruto binnenlands product van de wereld, zo merkte investment manager Simon Wiersma van ING op. “Dat is in verleden wel eens vaker gebeurd, maar voorspelt weinig goeds voor de koersontwikkeling op de korte termijn”, aldus Wiersma. “Niet dat we nu pessimistisch zijn, maar we zijn wel van mening dat al veel goed nieuws in de koersen is verwerkt.”

Veel beurzen zijn volgens ING gewaardeerd op een spoedig economisch herstel, waarbij weinig mis kan gaan. “Laten we hopen dat dit inderdaad zo zal lopen en wel snel van het coronavirus zijn verlost. Maar we houden er rekening mee dat er nog wel wat hobbels in de weg zitten”, aldus de investment manager van ING.

Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend stabiel op 1,1868. De olieprijzen stegen vanochtend met enkele tienden van een procent. Mogelijk stelt OPEC+ een geplande productieverhoging in januari met 3 maanden uit.

Beleggers hebben vandaag oog voor onder meer de vrijgave van de Amerikaanse detailhandelsverkopen in oktober, de inflatie in de eurozone in oktober en de wekelijkse Amerikaanse olievoorraden.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen ging KPN aan kop met een winst van 1,3 procent. ArcelorMittal sloot de rij met een verlies van 1,6 procent.

In de AMX werden cijfers van TKH Group beloond met een koersstijging van 4,4 procent. TKH verhoogde de winstverwachting voor dit jaar iets. Het bedrijf kondigde daarnaast een inkoopprogramma van eigen aandelen aan ter waarde van 25 miljoen euro, terwijl het ook weer de desinvesteringsplannen uit de koelkast haalde. ING sprak van een positieve kwartaalupdate.

Arcadis won 2,4 procent. Pharming sloot de rij met een verlies van 2,4 procent.

In de AScX won de Roermondse funderingsspecialist Sif 3,1 procent na een opdracht voor windmolenpark Dogger Bank. Financiële details werden niet gemeld. Wel zei CEO Fred van Beers dat het de grootste opdracht ooit is voor Sif. “De pijplijn voor de middellange termijn oogt nu erg robuust”, vindt de topman.

Kendrion verloor 1,2 procent.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.