Europa - 8 oktober 2020 - Aandelen

AEX blijft dicht bij huis

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs maakte donderdagochtend na een hogere opening grofweg een pas op de plaats. Rond de klok van elf uur steeg de AEX krap 0,3 tot 556,01 punten.

Op de Europese beurzen heerste optimisme, na signalen dat er mogelijk toch nog een steunpakket komt in de Verenigde Staten. Op woensdag trokken de Amerikaanse beurzen zich hier al aan op, waarbij de Dow Jones index 530 punten steeg.

De Amerikaanse president Donald Trump en voorzitter Nancy Pelosi van het Huis van Afgevaardigden lieten doorschemeren dat er mogelijk kleinere steunpakketten kunnen komen, nadat Trump zelf de stekker trok uit de onderhandelingen over een groter stimuleringsplan. Ook vandaag lijken de Amerikaanse beurzen de weg omhoog weer te vinden.

“Met een aanhoudende snelle stijging van het aantal coronabesmettingen en de Amerikaanse presidentsverkiezingen die dichterbij komen, zijn we terughoudend over een langdurig herstel”, aldus marktanalist Charalambos Pissouros van JFD Group. “Voor nu zorgt de hoop op kleinere, losstaande steunmaatregelen in de Verenigde Staten voor een positief sentiment op de beurzen”, aldus de analist.

Het debat tussen vicepresident Mike Pence en de Democratische kandidaat voor het vicepresidentschap Kamala Harris woensdagavond verliep minder chaotisch dan het presidentiële debat tussen Trump en Joe Biden, maar heeft volgens deskundigen niet de dynamiek van de verkiezingen veranderd. Biden geniet in de polls nog steeds van een voorsprong.

Volgens investment manager Simon Wiersma kan het “heel goed zijn” dat beleggers al vooruitlopen op een zogenoemde blue sweep. “Oftewel een duidelijke verkiezingsoverwinning voor Biden en een meerderheid voor de Democraten in zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat”, aldus Wiersma. “Een scenario van meer stimulering door de Amerikaanse overheid zou in dat geval voor de hand liggen, en dat is goed voor de economie.”

ING verwacht dat de beurzen flink zullen blijven bewegen in aanloop naar de verkiezingen op 3 november. “Een voorzichtige positionering vinden wij daarom gepast.”

De olieprijzen koersten tot 1,3 procent hoger. Het muntpaar euro/dollar noteerde daarnaast vanochtend stabiel op 1,1761.

De aandacht zal vanmiddag vooral uitgaan naar de vrijgave van de wekelijkse Amerikaanse steunaanvragen.

Vanaf volgende week dinsdag zal in Amerika het cijferseizoen losbarsten. Traditiegetrouw zijn het de banken die de aftrap zullen verrichten.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen ging Aegon aan kop met 2,5 procent koerswinst. ASMI won 0,4 procent. Credit Suisse verhoogde het koersdoel voor ASMI van 150,00 euro naar 152,00 euro. Het Outperform advies voor de halfgeleiderspecialist bleef gehandhaafd.

Prosus en ArcelorMittal behoorden tot de grootste dalers met verliezen tot 1,8 procent.

In de Midkap ging SBM Offshore aan kop met een winst van 3,7 procent op 14,99 euro. Société Generale verhoogde het advies voor SBM Offshore van Houden naar Kopen. Het koersdoel voor de oliedienstverlener werd daarbij fors opwaarts bijgesteld van 12,26 euro naar 18,00 euro. SBM Offshore is eigenlijk een energie-infrastructuur onderneming en de strategische positie van de oliedienstverlener is nog nooit zo sterk geweest, aldus de Franse bank in een rapport.

Pharming won daarnaast 2,8 procent.

Onder de kleinere aandelen wonnen Heijmans en TomTom tot 2,5 procent.

Lokaal won FastNed maar liefst 35,6 procent. Fastned heeft in Duitsland samen met Tesla een snellaadstation geopend.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.