Europa - 25 juni 2020 - Beursbrink

AEX blijft dicht bij huis

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is donderdag na een lagere opening toch weer in het groen gekomen. Rond de klok van elf uur steeg de AEX 0,3 procent tot 558,72 punten.

In heel Europa laveerden de beurzen tussen winst en verlies, waarbij er onderliggend nervositeit heerst over het coronavirus en de handelsspanningen na de flinke verliezen op woensdag.

In de Verenigde Staten zijn enkele staten begonnen met het opnieuw implementeren van de lockdown-maatregelen en ook diverse bedrijven, waaronder Apple, sluiten weer winkels.

“Het lijkt erop dat de tweede besmettingsgolf er is gekomen, terwijl de eerste golf nog niet eens was verdwenen”, aldus analist Marshall Gittler van BDSwiss Group. “De Verenigde Staten en in toenemende mate Brazilië, worden flink geraakt, maar ook in andere delen van de wereld stijgt het aantal nieuwe besmettingsgevallen”, zo merkte Gittler op.

“Als de versoepeling van de lockdown-maatregelen hierdoor wordt vertraagd, of niet door kan gaan, zal het economisch herstel langer duren”, waarschuwde investment manager Simon Wiersma van ING. Volgens ING is stimulering door overheden en centrale banken dus nog lang nodig om de economieën te laten draaien.

Wiersma wees op berichten dat de Franse president Macron met een tweejarig steunplan voor de Franse economie zal komen. “Dat zal, naast de bestrijding van de gevolgen van corona, hard nodig zijn om mogelijke handelstarieven op Europese producten ter waarde van 3,1 miljard dollar die de VS gisteren aankondigden, te compenseren”, aldus de investment manager.

Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend op 1,1231.

De olieprijzen leverden 0,6 procent in. Als er weer meer delen van het land “op slot” gaan vanwege het virus, kan dit de vraag naar olie weer drukken. Daarmee was de olieprijs “een gemakkelijk doelwit” voor beleggers geworden, zei analist Lukman Otunuga van FXTM.

Als vanouds zullen beleggers kijken naar centrale banken voor een helpende hand in roerige beurstijden. In dit verband zal de publicatie van de notulen van het laatste rentebesluit van de Europese Centrale Bank vanmiddag op extra aandacht kunnen rekenen.

Daarnaast hebben beleggers onder meer oog voor de wekelijkse Amerikaanse steunaanvragen.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen won Galapagos 3,0 procent. Adyen won 1,8 procent op 1.285,50 euro, na een koersdoelverhoging van zakenbank Berenberg, van 740 naar 1.260 euro, bij een ongewijzigd Houden advies. De grote trend is volgens de analisten van Berenberg dat consumenten door de lockdown alleen maar meer online zijn gaan kopen en cash daardoor steeds minder gebruikt wordt.

Grootste dalers waren Prosus en ASML met verliezen tot 0,6 procent.
In de AMX wonnen Eurocommercial Properties en Fugro tot 1,7 procent. Signify verloor 1,6 procent. Signify is van plan om de productiecapaciteit van UV-C-lichten op te schroeven en heeft daarvoor een kleine overname gedaan.

Bij de smallcaps was het Kendrion dat de kar trok. Het aandeel ging 2,1 procent in het groen. Daarentegen verloor Alfen 2,2 procent.

Het lokaal genoteerde Kardan, dat woensdag liet weten de notering in Amsterdam op te geven, verloor 12,4 procent. Centenfonds Lavide, dat morgen een aandeelhoudersvergadering heeft, won 10,3 procent.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments