Europa - 17 maart 2021 - Beursbrink

AEX blijft dicht bij huis

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste woensdagochtend licht lager. Rond de klok van elf uur daalde de AEX 0,1 procent naar 682,70 punten.

Analisten van SEB merkten op dat de Amerikaanse beurzen op dinsdag nog terugvielen van eerdere recordstanden, waarbij vooral de energiesector hard geraakt werd, nadat de olieprijs voor de derde handelsdag op rij daalde.

Na een optimistische stemming op de oliemarkt eerder vanochtend, koersten de olieprijzen ook vandaag weer lager na een rapport van het Internationaal Energieagentschap. In het rapport wordt de verwachting uitgesproken dat het olieoverschot nog een tijd zal aanhouden, ondanks een aantrekkende vraag.

“Door het rapport van IEA kwamen oliebeleggers in actie”, aldus marktanalist Naeem Aslam van AvaTrade. “Er ontstaat wat verkoopdruk, nu beleggers van mening zijn dat de huidige olieprijs de productie kan destabiliseren.” Volgens Aslam is er “duidelijk bewijs” dat Amerikaanse olieplatformen in een hoog tempo olie produceren om een deel van de verliezen van vorig jaar goed te maken.

“We zijn van mening dat de olieprijzen een weerstandsniveau hebben bereikt en het is onwaarschijnlijk dat de olieprijzen flink zullen aantrekken”, concludeerde Aslam. Indexzwaargewicht Royal Dutch Shell leverde in Amsterdam 0,6 procent aan waarde in.

Beleggers kijken vandaag verder naar het rentebesluit van de Federal Reserve. “We verwachten dat de Fed het monetaire beleid zal handhaven, zowel op het gebied van de lopende opkoopprogramma’s als de rentes”, aldus de analisten van SEB.

“De verwachting is wel dat de ramingen voor de economische groei en inflatie omhoog gaan”, aldus marktstrateeg Jingyi Pan van IG, die verrassingen in de dot plot niet uitsluit. “De dot plot zal helemaal uitgepluisd worden op een mogelijke verandering in de visie van beleidsmakers”, aldus Pan.

De euro/dollar noteerde op 1,1909. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1905 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog 1,1896 op de borden. De olieprijzen daalden met 0,3 procent.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen steeg RELX met 2,4 procent, gevolgd door ABN AMRO met 1,6 procent. Unibail-Rodamco-Westfield droeg de rode lantaarn met een verlies van 2,2 procent. Prosus leverde 1,9 procent in.

In de AMX won NSI 0,6 procent. NSI schafte voor 79,8 miljoen euro 3 kantoorpanden aan. Het bruto aanvangsrendement is 5,8 procent. De portefeuille heeft een leegstandspercentage van 2,8 procent en een gemiddelde looptijd van de huurcontracten van 10,5 jaar. Pharming steeg met 1,9 procent en PostNL met 1,7 procent.

OCI steeg met 0,2 procent, maar Fugro leverde juist 1,1 procent in.

Onder de kleinere aandelen won Accell 2,5 procent en Nedap 2,8 procent. Nedap kwam in aanloop naar de beleggersdag vandaag met een strategisch plan met financiële doelstellingen tot en met 2025. De onderneming uit Groenlo wil een hoog enkelcijferige omzetgroei realiseren. Verder wordt gemikt op een EBIT-marge zonder eenmalige posten, die richting de 15 procent oploopt en een rendement op het geïnvesteerde kapitaal dat sterker stijgt dan de winstgevendheid.
Alfen daalde met 2,0 procent.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.