Europa - 14 oktober 2019 - Beursbrink

Aandelen nog altijd nodig voor rendement

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN) Europese aandelen zijn momenteel wellicht “zeer onbemind”, maar nog steeds de plek om rendement te maken. Dit zei Frances Gerhold, beleggingsspecialist bij JPMorgan Asset Management International Equity Group, in gesprek met ABM Financial News.

Volgens Gerhold zijn aandelen een “goede oplossing” voor beleggers om rendement te maken.

“We weten dat de rendementen in vastrentende portefeuilles uitdagend kunnen zijn” en dat je uiteindelijk naar het rendement van bedrijven moet kijken, legde ze uit. “We hebben een toename van het dividend gezien in vergelijking met de investeringen”, voegde ze toe.

“Dit betekent dat bedrijven ervoor kiezen om meer dividend uit te keren. Dit is zelfs nog sterker in Europa [dan in de VS]”.

De toename van inkoopprogramma’s is volgens Gerhold de andere kant van het verhaal, maar uiteindelijk ook een vorm van rendement.

Voor het eerst sinds 2008 zijn de inkopen sneller afgerond dan de uitgifte van nieuwe aandelen, merkte ze op. “We zien dat bedrijven in Europa ongeveer 2,5 procent van hun marktkapitaal uitkeren door de inkoop van eigen aandelen, vergeleken met 1,5 procent vorig jaar”.

Volgens Gerhold is er enige speelruimte in Europa in vergelijking tot de VS, waar ongeveer 4 procent van het marktkapitaal voor de inkoop van eigen aandelen wordt gebruikt.

“We zien dat de kasstroomgeneratie [van bedrijven] in Europa veel hoger is.” Het rendement op de vrije kasstroom bedraagt volgens Gerhold in Europa ongeveer 5,7 procent, vergeleken met 4,3 procent in de VS. En vooral dankzij die kasstroom, en niet de uitgifte van schulden, kunnen de inkoopprogramma’s worden bekostigd.

Gerhold stelde dat “Europese aandelen een belangrijk onderdeel kunnen vormen van een gediversifieerde inkomstenportefeuille” in termen van rendement.

Onzekerheid is volgens de specialist van JPMorgan de reden dat beleggers zich terugtrekken uit aandelen, en ”bepaalde kansen in Europese aandelen over het hoofd worden gezien”.

Vooral de onzekerheid op het vlak van handel is iets dat Gerhold graag zou zien verdwijnen, maar dat zal op korte termijn vermoedelijk niet gebeuren.

Volgens Gerhold zijn er ondanks deze onzekerheden “kansen voor beleggers binnen elke sector, binnen elke markt, om aantrekkelijke aandelen te vinden”.

Zij benadrukte verder dat de grote spread tussen de waarderingen op de aandelenmarkten aantrekkelijk is, omdat “het voor ons een grote kans is om actief te zijn en de juiste aandelen te selecteren”.

Gerhold vindt het lastig om te kiezen voor een favoriete sector of aandeel, maar bepaalde thema’s hebben haar interesse.

Eén van die thema’s is innovatie, bijvoorbeeld in de gezondheidszorg. “We zien enorme investeringen in nieuwe behandelingen zoals immunocologie of genetherapie”, zegt Gerhold, wijzend op Roche en Novartis.

Verder noemt ze Volkswagen en andere bedrijven die interessant zijn als het gaat om de waardering en het groeipotentieel van elektrische voertuigen.

Maar ook Europese (luxe)merken als LVMH en Adidas laten een heel sterke groei zien.

Bovendien benadrukte Gerhold dat de meest aantrekkelijke bedrijven niet noodzakelijkerwijs die bedrijven zijn die het meest in de publiciteit zijn.

“Als ik vraag wat hebben Facebook, Netflix, Uber en Nike gemeen? Dan zou de logische reactie zijn dat het allemaal Amerikaanse merken zijn, maar voor ons is één van de belangrijkste overeenkomsten dat ze allemaal de diensten van het in Amsterdam-gevestigde bedrijf Adyen gebruiken. Adyen verzorgt het betalingsverkeer voor al deze bedrijven en nog veel meer bedrijven over de hele wereld.”

“Adyen is dus geen bekend merk onder consumenten, maar het loopt voorop in technologische innovatie op het gebied van betaalverkeer en zijn klanten zijn enorme vernieuwers”, legde Gerhold verder uit.

Volgens Gerhold ‘loont het de moeite om je huiswerk te doen” en groeibedrijven te selecteren die in het zakelijke segment opereren in plaats van in de consumentenmarkt.

Dit is ook interessant in de Duitse autofabrikanten, maar er moet ook rekening worden gehouden met het grotere geheel. Gerhold adviseerde om zeer selectief in deze sector te zijn en de uitgaven goed in de gaten te houden. Ze benadrukte wel dat “omdat de auto-industrie voor veel uitdagingen kan komen te staan, betekent dit niet dat er geen kansen zijn onder deze bedrijven”.

Het belangrijkste advies van Gerhold is echter wellicht om selectief te zijn bij het kiezen en selecteren van aandelen om in te beleggen.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

Reageer op dit artikel