Nederland - 24 maart 2023 - Aandelen
door SVEN VAN GASSE

7 technologieaandelen die een mooi dividend uitkeren

Technologie was de afgelopen jaren de best presterende sector op de aandelenmarkten. Vaak keerden deze bedrijven echter geen dividend uit omdat zij al hun geld investeerden om verder te groeien. Dit is niet ideaal voor beleggers die op zoek zijn naar een regelmatige inkomstenstroom. Toch zijn er ook aandelen in de sector die wél een mooi dividend betalen.

Technologieaandelen staan erom bekend om fors te groeien. Wanneer je deze groei combineert met een dividend dat regelmatig uitbetaald wordt, kan dit je portefeuille een enorme boost geven. Beleggers kunnen op deze manier genieten van de stijgende koers van het aandeel en hier bovenop komt dan nog eens het dividend.

In dit artikel bespreken we 7 aandelen die deze gouden combinatie volgens InvestorPlace bezitten.

970x250

#1 Broadcom

Marktwaarde: $266,50 miljard
Koerswinstverhouding: 21,46
Dividendrendement: 2,88%

Broadcom is een ontwerper, fabrikant en leverancier van halfgeleiders en softwareproducten die worden gebruikt in datacenters. Hiernaast is het nauw betrokken bij  het snelgroeiende 5G. Ook wordt het bedrijf aanzien als één van de beste dividend uitkerende technologieaandelen.

5G is een baanbrekende innovatie die de wereld zoals wij die kennen verandert. Brede machine learning, kunstmatige intelligentie, virtual reality en on-demand streaming zijn allemaal mogelijk dankzij 5G. Als u als belegger blootstelling wilt aan 5G, dan is Broadcom een belangrijk aandeel voor uw portefeuille.

De resultaten van Broadcom over het vierde kwartaal van 2022 waren sterk. De omzet groeide met 15% tot $8,92 miljard. Het bedrijf versloeg ruimschoots de ramingen van analisten voor zowel omzet als winst.

— Ook de markt analyseren via TradingView grafieken? Check deze link! —

#2 Amkor Technology

Marktwaarde: $6,38 miljard
Koerswinstverhouding: 8,37
Dividendrendement: 1,15%

Ook Amkor Technology is werkzaam in de sector van halfgeleiders. Het bedrijf is gevestigd in de Verenigde Staten maar heeft productiefaciliteiten in onder andere Zuid-Korea, China, Japan, Singapore en Portugal.

Het verschil met Braodcom is dat Amkor zelf geen halfgeleiderchips maakt. Het bedrijf verpakt en test geïntegreerde schakelingen voor chipfabrikanten. Hierbij gaan de goedgekeurde chips vervolgens naar fabrikanten van smartphones, tablets, elektrische voertuigen of elektronica.

De omzet in 2022 bedroeg $7,1 miljard, waarvan $1,91 miljard alleen al in het vierde kwartaal.

#3 Avnet

Marktwaarde: $3,93 miljard
Koerswinstverhouding: 4,83
Dividendrendement: 2,70%

Avnet is een wereldwijde distributeur van elektronische componenten en diensten. Zijn producten omvatten versterkers, condensatoren, connectoren, antennes, batterijen, …

Het bedrijf verklaart meer dan 283 miljard stuks van haar verschillende producten per jaar te verzenden. Hiermee is het een zeer belangrijke schakel in de technologische supply chain.

De meest recente resultaten van het bedrijf tonen een omzet van $6,7 miljard in het laatste kwartaal. Dit was een stijging van 21% ten opzichte van het voorgaande jaar.

#4 BK Technologies Corp.

Marktwaarde: $46,41 miljoen
Koerswinstverhouding: /
Dividendrendement: 4,40%

BK Technologies Corp. is lang niet zo groot of bekend als sommige andere namen op deze lijst. Het wordt zelfs niet verhandeld op wat sommigen als een grote beurs zouden beschouwen. Het wordt verhandeld op de NYSE American, een beurs voor small-cap aandelen.

Het bedrijf produceert communicatieapparatuur die worden gebruikt door de politie, brandweer, medisch personeel en het leger. De omzet over het vierde kwartaal van 2022 bedroeg $20,3 miljoen. Over het hele jaar kwam dit op meer dan $50 miljoen. Vooral de BRK-5000 radio, het paradepaardje van het bedrijf, zorgde voor een aanzienlijk deel van de omzet.

BK Technologies meldde hiernaast dat het reeds een orderportefeuille heeft van $27 miljoen voor 2023. Dit is een aanzienlijk cijfer voor een bedrijf met een marktkapitalisatie van slechts $46 miljoen.

#5 CompX International

Marktwaarde: $218 miljoen
Koerswinstverhouding: 10,45
Dividendrendement: 5,63%

Ook CompX International noteert op de NYSE American, maar is wel iets groter dan BK Technologies. Het bedrijf heeft een marktwaarde van iets meer dan $200 miljoen.

CompX levert de technologie en de componenten die worden gebruikt in kastsloten, ontstekingsschakelaars, kantoormeubilair, postbussen, verkoopautomaten en benzinestations. Het heeft ook een marine divisie die high-end componenten produceert voor de pleziervaart, militaire en maritieme industriële markten.

De omzet in het vierde kwartaal bedroeg $40 miljoen, tegenover $34,1 miljoen in hetzelfde kwartaal een jaar geleden. Het nettoresultaat van $4,8 miljoen was beter dan de $3,2 miljoen die het bedrijf in het vierde kwartaal van 2021 boekte. Voor het hele jaar had CompX een omzet van $166,6 miljoen, een stijging ten opzichte van $140,8 miljoen in 2021. De winst van $20,9 miljoen was ook beter dan de $16,6 miljoen uit 2021.

#6 Cognizant Technology

Marktwaarde: $29,62 miljard
Koerswinstverhouding: 13,18
Dividendrendement: 1,99%

Cognizant Technology is een bedrijf dat andere bedrijven helpt om “the Internet of Things”, artificiële intelligentie en cloud-oplossingen te integreren. Het heeft klanten in verschillende sectoren, waaronder communicatie, consumentengoederen, financiën, gezondheidszorg, …

Op dit moment gaat het bedrijf met het ontslag van haar CEO een overgangsperiode door. Ook de bestuursvoorzitter werd vervangen.  Ravi Kumar, de nieuwe CEO, zal het bedrijf naar verwachting opnieuw naar de “basics” brengen om de groei van weleer te stimuleren.

In het vierde kwartaal van 2022 rapporteerde Cognizant een nettowinst van $521 miljoen. Dit was een daling van 9,5% op jaarbasis. De omzet steeg wel met 1,3% tot $4,8 miljard. Wanneer de valutaschommelingen buiten beschouwing worden gelaten, steeg de omzet met meer dan 4%.

#7 Global Industrial

Marktwaarde: $968,15 miljoen
Koerswinstverhouding: 12,44
Dividendrendement: 3,14%

Global Industrial is een bedrijf dat materialen verdeelt met betrekking tot onderhoud en reparatie. Het bedrijf verdeelt deze producten via een netwerk van e-commerce websites. Het bedrijf heeft 5 locaties in de Verenigde Staten met meer dan 2,5 miljoen aan opslagruimte, waardoor het voorraden kan aanleggen voor snelle distributie naar zijn klanten.

In het vierde kwartaal van 2022 boekte Global Industrial een omzet van $260,5 miljoen. Hiermee versloeg het de verwachtingen van analisten die rekenden op $257 miljoen. Ook de winst per aandeel voldeed met 35 cent per aandeel aan de verwachtingen.

Bron: InvestorPlace
Foto: iStockDit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.