Nederland - 28 oktober 2020 - Beursbrink

Wereldbank verwacht stabiele goudprijs in 2021

door STIJN

Analisten van de Wereldbank verwachten dat de goudprijs stabiel zal blijven in 2021 en dat de zilverprijs met 14 procent gaat dalen. Dit zullen de goud en zilver ‘bulls’ niet graag horen. De reden waarom ze verwachten dat goud geen grote sprongen meer zal maken, heeft te maken met de sterke stijging van dit jaar en het vermoedelijke herstel van de wereldeconomie.

Goud heeft een mooie rit achter de rug. Op 6 augustus bereikte het edelmetaal zijn hoogterecord van 2.070 dollar per troy ounce. Sinds dat hoogterecord is het echter bergaf gegaan want voor een ounce goud betaal je momenteel 1.881 dollar. Gaat het gele edelmetaal blijven dalen of krijgen we weldra een nieuwe piek? De Wereldbank verwacht geen vuurwerk meer de komende maanden.

Hun analisten denken dat de wereldeconomie gaat herstellen van de coronacrisis in 2021 met als gevolg dat goud en zilver minder aantrekkelijk zullen worden. Naar hun mening zal de goudprijs stabiliseren rond het huidige prijsniveau zonder sterke stijgingen in 2021. Zilver zal het volgens hen minder ‘goed’ doen want ze voorspellen een daling van maar liefst 14 procent.

Gold benefited from its status as a safe-haven asset during the pandemic and was buoyed by continued monetary easing by major central bank. Long-term real bond yields falling further into negative territory and a weaker U.S. dollar further supported prices.

Zilver

De prijsstijging van zilver was dit jaar procentueel gezien sterker dan die van goud. Tijdens de maanden juli en september ging de zilverprijs 50 procent hoger en eindigde net boven de 28 dollar per ounce. Echter verwachten ze niet dat zilver dit zal kunnen vasthouden in 2021.

Prices (silver) are expected to average nearly 30% higher in 2020, before falling 14% in 2021.

Goud en zilver ‘bulls’ zullen dit niet graag horen. De Wereldbank is één van de weinige financiële instellingen die zulk realistisch koersdoel geeft voor edelmetalen. Andere koersdoelen van 2.500 en 3.000 dollar waren de afgelopen maanden niet vreemd. Hoe de prijzen zullen evolueren zal vooral afhangen van de Amerikaanse presidentsverkiezingen en de ontwikkelingen omtrent COVID.

Bronnen: Kitco

Foto: Pxfuel

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.