België - 11 oktober 2016 - Beursblik
door FRANCIS MUYSHONDT

10% minder obligaties met negatieve rente op 1 week!

Het kan soms heel snel gaan op de financiële markten. Vorige week gingen zowat overal ter wereld de rentes hoger en dat zorgde ervoor dat er plots zo’n $1000 miljard minder (staats)obligaties zijn met een negatieve rente. Dat cijfer is goed voor een daling van 10%.

Een groot bedrag maar als we de totaal uitstaande staatsobligaties met negatieve rente bekijken dan valt deze daling nog mee. Eind vorige week bedroeg de marktwaarde van obligaties met negatieve rente, die deel uitmaken van de Bloomberg Barclays Global Aggregate Index, nog $10700 miljard. Een bedrag dat nauwelijks te bevatten is.

Deze Bloomberg-index, die geen rekening houdt met obligaties die een kortere looptijd hebben dan een jaar (waardoor er veel negatief rentende wegvallen), heeft een totale waarde van $47000 miljard. Dit betekent dat ongeveer een vierde van alle obligaties wereldwijd een negatieve rente draagt.

Nochtans is de totale waarde ervan zoals u hieronder kunt zien al enkele maanden aan het afnemen, nadat er in juni een recordbedrag van $12200 miljard in de tabellen stond. In augustus 2014 toen dit fenomeen voor het eerst echt zichtbaar was stonden er slechts $476 miljard aan negatief rentende obligaties uit.

bloom1

Japan blijft de belangrijkste ‘leverancier’ van dergelijk papier en is goed voor ongeveer de helft. Ongeveer 44% komt op rekening van West-Europa, Duitsland, Frankrijk, Nederland, Spanje, Italië en België. De VS daarentegen nemen slechts $22 miljard of 0,2% van het totaal voor hun rekening en ongeveer de helft van hetgeen in het VK uitstaat.

bloom2

Minder dan een tiende van het totaal van de obligaties met een negatieve rente zijn uitgegeven door bedrijven. Overheden zijn dus de belangrijkste emittent van dergelijk papier.

Bron: Bloomberg

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws België

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit België

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.