Nederland - 14 augustus 2020 - Zilver

Zilver wordt steeds populairder

door SVEN VAN GASSE

In de afgelopen weken is de zilverprijs gestegen tot het hoogste niveau sinds 2013. Financiële nieuwszender CNBC onderzocht de redenen waarom beleggers zich op het edelmetaal blijven storten.

Goud is van oudsher de favoriete veilige haven van beleggers wanneer obligaties een laag rendement geven en er onrust heerst op de aandelenmarkten. De zilverprijs heeft de laatste weken echter procentueel een grotere winst geboekt.

Mobeen Tahir, medewerker bij Wisdom Tree, stelt:

Het lijkt erop dat zilver voor de gouden medaille gaat.

Goud op steroïden

Ole Hansen, grondstoffenstrateeg bij Saxo Bank, beschrijft zilver als “goud op steroïden”.  Zilver heeft de neiging om hoger en sneller te stijgen dan de goudprijs.

Dit is te wijten aan de lagere liquiditeit, hoewel dit ook kan leiden tot een scherpe daling wanneer er zich uiteindelijk een correctie voordoet.

Verschillende redenen voor stijging

Ten eerste is er de injectie van meer geld in de economie door centrale banken over de hele wereld. Deze monetaire versoepeling heeft een verdere onzekerheid over de gezondheid van het financiële systeem gecreëerd. Ooit zullen de verhoogde schulden die nu worden aangegaan aangepakt moeten worden.

Deze monetaire versoepeling heeft ook geresulteerd in reële negatieve rendementen op obligaties. Dit betekent dat beleggers een rendement ontvangen dat lager is dan het inflatiepercentage. Hierdoor zijn de opportuniteitskosten voor het aanhouden van grondstoffen te verwaarlozen.

Tot slot heeft de zwakke dollar in de afgelopen weken ook de edelmetalen een impuls gegeven. Aangezien grondstoffen doorgaans in dollars worden verhandeld, vertaalt een zwakkere dollar zich vaak in een hogere prijs voor bijvoorbeeld edelmetalen.

Industriële toepassingen

De vele industriële toepassing die zilver te bieden heeft, zijn nog een extra voordeel die de vraag naar zilver kan doen toenemen.

Tahir verklaarde dat meer dan de helft van de vraag naar zilver afkomstig is van industriële toepassingen in bijvoorbeeld elektronische of medische apparatuur.

Bron: CNBC

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.