Nederland - 13 mei 2021 - Commodities

Zilver kan nog veel hoger gaan

door SVEN VAN GASSE

Zilver wordt vaak over het hoofd gezien ten gunste van goud. De zilverprijs is het afgelopen jaar echter met meer dan 70% gestegen, wat de prestatie van goud doet verbleken. Grondstoffenstrategen verwachten dat deze rally zich zal doorzetten naarmate de wereldeconomie weer aantrekt.

De vraag naar zilver is in de afgelopen 12 maanden explosief gestegen. Zilver wordt verhandeld aan zo’n $27 per ounce, wat een stijging is van 74% ten opzichte van vorig jaar toen de prijs rond de $15 lag. Ter vergelijking: de goudprijs is in diezelfde periode slechts met 6,4% gestegen.

Van elektronica tot fotografie, juwelen en munten, zilver is niet weg te denken uit tal van dagelijkse producten. Door zijn hoge elektrische geleidbaarheid en duurzaamheid kent zilver zowel industriële als technologische toepassingen.

Zeer bullish

Maar Ole Hanson, grondstoffenstrateeg bij Saxo Bank, vertelde aan CNBC dat hoewel ongeveer 50% van de vraag naar zilver industrieel was, de rest van investeerders komt. Toch was de stijgende vraag in de industrie één van de belangrijkste redenen voor de recente stijging.

Ook andere factoren hebben bijgedragen tot de stijging van zilver, aldus Hanson. De verschuiving naar groene energie heeft geleid tot een forse stijging van de vraag naar zilver, dat bijvoorbeeld gebruikt wordt bij de productie van zonnepanelen.

Tot slot hebben de enorme stimuleringsmaatregelen van centrale banken en overheden wereldwijd de bezorgdheid over een verhoogde inflatie aangewakkerd. Edelmetalen zoals goud worden gezien als een bescherming tegen inflatie en een dalende dollar. Wanneer goud stijgt, heeft zilver de neiging om mee te stijgen maar dan nog sterker.

Hansen besluit:

Als het een beetje meezit, kan zilver andere metalen sterk outperformen.

Bron: CNBC

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.