Nederland - 31 januari 2018 - Aandelen
door REDACTIE BEURSBRINK

Winstgroei bij Shell voorzien

(ABM FN-Dow Jones) Royal Dutch Shell heeft in het laatste kwartaal van 2017 vermoedelijk iets meer winst geboekt dan een kwartaal eerder. Dit blijkt uit een analistenverwachting die het bedrijf zelf samenstelde.

Shell boekte afgelopen kwartaal volgens de analisten een winst op basis van geschatte actuele kosten en exclusief bijzonder posten, de zogenoemde CCS-winst, van 4.242 miljoen dollar. De schattingen liepen daarbij flink uiteen van 3,9 miljard tot 5,0 miljard dollar.

Upstream was volgens de analisten goed voor een winst van 1.102 miljoen dollar en Dowstream voor 2.115 miljoen dollar. Integrated Gas droeg 1.520 miljoen bij aan het resultaat.

In het derde kwartaal behaalde Shell een winst van 4.103 miljoen dollar.

Rond de jaarwisseling waarschuwde Shell de markt al dat de belastingverlagingen in Amerika een negatieve impact hebben op de cijfers over het vierde kwartaal.

Dit jaar verlaagde de Amerikaanse president Donald Trump de vennootschapsbelasting van 35 naar 21 procent. Dit is gunstig voor Shell, maar in het afgelopen kwartaal zorgde deze verlaging voor een negatieve impact van vermoedelijk 2,0 miljard tot 2,5 miljard dollar.

Ook is al bekend dat Shell het zogenoemde scrip dividend heeft geschrapt per het vierde kwartaal. Daardoor hebben de aandeelhouders van het energieconcern niet langer de keuze om te kiezen voor een uitbetaling van het dividend in aandelen, maar louter nog in contanten.

CEO Ben van Beurden zei met de maatregel de groei van het concern te willen bevorderen. “Niet alleen voor de korte en middellange termijn maar voor vele decennia”, aldus de topman. “Deze maatregelen, in combinatie met de strategie en de kracht van de portefeuille, versterken de weerbaarheid en concurrentiekracht van Shell”, concludeerde Van Beurden.

Verder wil Shell tussen 2017 en 2020 tenminste voor 25 miljard dollar aan eigen aandelen inkopen.

Vrije kasstroom

In 2020 mikt de energiereus op een autonome vrije kasstroom van 30 miljard dollar, uitgaande van een olieprijs van 60 dollar per vat Brent.

De gearing ging van 29,2 procent in het derde kwartaal vorig jaar naar 25,4 procent in het derde kwartaal van 2017.

Schuldreductie blijft een prioriteit van Shell en vanwege extra opbrengsten uit desinvesteringen van meer dan 5 miljard dollar is een gearing van 20 procent volgens Shell inmiddels in zicht.

Tot slot kan Shell bij de jaarcijfers rekenen op vragen rondom NAM. Dit weekend werd bekend dat Shell vorig jaar een zogenoemde 403-verklaring voor NAM heeft ingetrokken.

“NAM is financieel gezond en is in staat aan al haar verplichtingen te voldoen. Dit is vorige maand nog bevestigd door de Minister van Economische Zaken en Klimaat”, stelde Shell in reactie op de ontstane consternatie.

Shell Nederland zal als aandeelhouder “alles wat in haar vermogen ligt blijven doen om NAM te steunen bij het nakomen van haar verplichtingen en is uiteraard bereid daarvoor garanties af te geven”.

Voorlopig zal NAM geen dividend uitkeren.

Shell opent donderdag voorbeurs de boeken. Woensdagmiddag daalde het aandeel 0,2 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.