Europa - 3 februari 2021 - Aandelen

Winst Shell blijft onder druk

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) Royal Dutch Shell heeft in het vierde kwartaal van 2020 vermoedelijk opnieuw fors lagere resultaten geboekt, maar de winst was naar verwachting wel hoger dan in het derde kwartaal. Dit blijkt uit een analistenconsensus samengesteld door Vara Research.

“We verwachten geen erg bemoedigende cijfers”, schreef analist Quirijn Mulder van ING in een vooruitblik, waarbij hij wees op de naar beneden bijgestelde consensusverwachtingen in de afgelopen weken. In het afgelopen kwartaal gingen economieën weer op slot als gevolg van aangescherpte coronamaatregelen en “dit zette druk op de benzineconsumptie”, denkt Mulder. Dat zal ook de reden zijn denkt hij dat Shell voor het lopende kwartaal voorzichtig zal zijn.

Voor het vierde kwartaal rekenen analisten op een zogenoemd CCS-resultaat, dat wil zeggen de winst op basis van de geschatte actuele kosten en exclusief bijzondere posten toewijsbaar aan aandeelhouders, van 597 miljoen dollar. In het vierde kwartaal van 2019 boekte de energiereus nog een winst van ruim 2,9 miljard dollar.

De gemiddelde analisten verwachting is dat bij de tak Integrated Gas de winst halveerde van 2 miljard naar 1 miljard dollar. Voor de divisie Upstream wordt een verlies voorzien van 685 miljoen dollar. Een jaar eerder verdiende Shell hier nog 709 miljoen dollar.

Oil Products was waarschijnlijk goed voor een winst van 968 miljoen dollar. Dat was een jaar eerder 1,5 miljard dollar.

Het resultaat bij Chemicals ontwikkelde zich wel goed, denken de analisten. Terwijl in het vierde kwartaal van 2019 nog een verlies werd geleden van 65 miljoen dollar, mikt de consensus voor de laatste drie maanden van 2020 op een positief resultaat van 291 miljoen dollar.

Voor het resultaat per aandeel ligt de analistenconsensus op 0,08 dollar per aandeel, in vergelijking met 0,37 dollar per aandeel in dezelfde periode een jaar eerder. In het derde kwartaal van 2020 verdiende Shell 0,06 dollar per aandeel. Dat was toen beduidend meer dan de analisten hadden voorzien met 0,02 dollar.

ING is een stukje optimistischer dan de consensus en rekent voor het vierde kwartaal op een winst per aandeel van 0,12 dollar.

De operationele vrije kasstroom wordt door de analisten ingeschat op 6,4 miljard dollar in het vierde kwartaal. Dat was een jaar eerder 10,3 miljard dollar.

De analisten voorzien een dividend van 0,18 dollar per aandeel, tegenover 0,47 dollar in het vierde kwartaal van 2019. In de loop van 2020 besloot Shell om het dividend te verlagen en in het tweede kwartaal keerde Shell daarom 0,16 dollar per aandeel uit.

Shell opent donderdagochtend de boeken. Op 11 februari volgt een beleggersdag.

Vooruitzichten

Voor 2021 lijken analisten positiever gestemd. “De prijzen zullen in 2021 hoger liggen dan in 2020, en mogelijk zelfs hoger dan waarop wij aan begin van het jaar rekenden”, schreef analist Oswald Clint van Bernstein recent. Hij mikt vooralsnog op een prijs voor een vat Brent van 51 dollar. “Hogere prijzen hebben significante implicaties voor Shell”, aldus Clint. Hij denkt dat Shell dit jaar 1,48 dollar er aandeel zal verdienen.

Maar als de olieprijs 55 dollar is, dan zou de winstraming van Bernstein stijgen naar 1,89 dollar per aandeel. “En dat is 36 procent boven de consensus.”

Een vat Brent kostte woensdag bijna 58 dollar.

Bank of America denkt dat Shell in de eerste jaarhelft de beoogde schulddoelstelling van 65 miljard dollar zal halen, waarna de inkoop van eigen aandelen versneld kan beginnen. De Amerikaanse bank verwacht dat Shell in de tweede helft van dit jaar voor 2,5 miljard dollar aan eigen aandelen zal inkopen.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.