VIP ACTIE

Word een VIP!
Nederland - 31 juli 2019 - Industrie

Winst ArcelorMittal halveert vermoedelijk

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) ArcelorMittal heeft in het tweede kwartaal van 2019 de winst vermoedelijk grofweg zien halveren. Dit verwachten analisten die bijdroegen aan de bedrijfsconsensus in aanloop naar de kwartaalcijfers op donderdag.

Gemiddeld rekenen analisten op een EBITDA van 1.529 miljoen dollar. UBS merkte op dat dit het laagste niveau is sinds het eerste kwartaal van 2016. In het tweede kwartaal van 2018 was dit nog 3.073 miljoen dollar en in het eerste kwartaal van dit jaar kwam het bedrijfsresultaat uit op 1.652 miljoen dollar. Ook voor het derde kwartaal rekenen de analisten van UBS op een daling van de EBITDA.

Analisten van Jefferies verwachten margedruk in de staalindustrie door langdurig hoge prijzen voor ijzererts en een teleurstellende vraag naar staal. Weliswaar denken de analisten dat het ergste achter de rug is op het gebied van de staalprijzen, maar een scherp herstel deze zomer zit er waarschijnlijk niet in. De analisten rekenen op gematigd margeherstel in de tweede jaarhelft.

ArcelorMittal en sectorgenoten schroefden recent de capaciteit voor vlakstaal in Europa met 7 procent terug, in reactie op de tegenvallende vraag. Later nam de staalreus aanvullende maatregelen om de productie terug te brengen. Ook heeft het bedrijf te kampen met concurrentie van goedkoop importstaal en hogere kosten voor energie en CO2-uitstoot.

Analisten van Macquarie noemde dan weer een grootschalige handelsoorlog als een bedreiging voor ArcelorMittal. Maar positief is dat de balans van de staalreus veel beter is dan in voorgaande crises.

Outlook

De EBITDA zal in heel 2019 op 6,1 miljard dollar uitkomen, denkt UBS. Dat is 15 procent minder dan aanvankelijk voorzien en 41 procent minder dan de 10,3 miljard dollar in 2018. Dit is het gevolg van lagere prijzen, een zwakkere vraag en hoger inkoopkosten.

ArcelorMittal mikt zelf op een lichte stijging van de mondiale vraag naar staal. De staalreus voorziet een toename van 1,0 procent tot 1,5 procent.

De netto-rentelasten voor dit jaar komen naar verwachting nu uit op circa 600 miljoen dollar tegen een eerdere raming van 650 miljoen dollar, vooral als gevolg van de toepassing van IFRS 16. ArcelorMittal heeft zelf geen verwachting afgegeven voor de EBITDA dit jaar.

Jefferies hanteert een koopadvies op ArcelorMittal met een koersdoel van 24,00 euro, terwijl Macquarie een Outperform advies heeft met een koersdoel van 20,00 euro. UBS is minder optimistisch en heeft een Neutraal advies met een koersdoel van 16,00 euro.

Het aandeel ArcelorMittal koerste woensdagochtend 1,0 procent hoger op 14,78 euro.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

VIP ACTIE

Word een VIP!
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.