Nederland - 25 oktober 2016 - Aandelen
door MICHIEL RIETVELD

Wessanen stelt teleur met matige cijfers

Koninklijke Wessanen wordt vandaag afgestraft, na matige cijfers. Wessanen, onder andere bekend van biologische voedingsproducten, opende de boeken over het derde kwartaal en tekende een operationeel resultaat op van 9,0 miljoen. Dat is minder dan het operationele resultaat waar analisten rekening mee hielden: 10,9 miljoen euro. 

Hoewel de omzet van Wessanen met 125,9 miljoen euro hoger lag dan in dezelfde periode vorig jaar, vielen de cijfers toch tegen. Het aandeel werd direct in de uitverkoop gezet en staat op moment van schrijven op -6%

schermafbeelding-2016-10-25-om-11-12-23

Uit het handelsbericht van de biologische voedingsproducent blijkt dat de totale omzetgroei weliswaar sinds de start van dit jaar op 8,8% staat, maar de autonome omzetgroei uitkomt op 3,9%. Een belangrijk onderscheid, omdat de autonome omzetgroei rekent zonder acquisities.

Autonome omzetgroei Wessanen valt tegen

De autonome omzetgroei, valt daarmee tegen en laat zien dat het groeiverhaal van Wessanen dit kwartaal wat tot stilstand is gekomen. Volledige cijfers, uit het handelsbericht van vandaag:

schermafbeelding-2016-10-25-om-11-21-41

Topman Christophe Barnouin spreekt voor de eigen merken van de onderneming over een goed groeimomentum, geholpen door goede timing van marketingcampagnes. En terwijl de rest van de markt vindt dat de autonome omzetgroei tegenvalt, ziet Barnouin dat net iets anders:

‘De autonome omzetgroei voor heel Wessanen  blijft aan de bovenkant van de door ons afgegeven bandbreedte van 5% tot 7%’, aldus de CEO.

Dat de autonome groei toch iets lager uitkomt dan verwacht, kan grotendeels worden verklaard door een stagnatie van het aantal nieuwe huismerken in het derde kwartaal van dit jaar. Ondanks het tegenvallende kwartaal blijft het management wel vasthouden aan de eerder afgegeven outlook en houdt rekening met een hogere EBITE in 2016 dan in 2015.

Groei Wessanen stagneert, schuldpositie vergoot

De koers van Wessanen zat de afgelopen maanden in de lift, onder andere vanwege de sterkere groei dat het bedrijf kon optekenen. Mede door recente overnames zien we nu nog steeds een mooie totale groei, maar dat komt ook tegen een prijs: de schuldpositie van het bedrijf is fors gestegen.

Wessanen schuldpositie

Op zich valt de schuldpositie nog binnen een gezonde bandbreedte, zeker gelet op het bedrijfsresultaat sinds de start van dit jaar. Maar aan de huidige koers lijkt het er wel op dat beleggers iets op de muziek zijn vooruitgelopen.

Bij BeursBrink houden we Wessanen daarom scherp in de gaten, maar zien nu nog geen ideaal instapmoment. Een alert ontvangen, zodra we Wessanen wél aan de portefeuille toevoegen? Abonneer dan vandaag nog op het NL Rapport.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.