x

Portefeuille

Kennisbank
Portefeuille

portefeuilleEen portefeuille is een verzameling van aandelen, obligaties of andere beleggingen.

Meestal wordt aangeraden om je portefeuille goed te spreiden, zodat je het risico op permanent kapitaalverlies vermindert.

Het opbouwen van een portefeuille

Bij het samenstellen van een beleggingsportefeuille is het belangrijk eerst goed je eigen risicoprofiel in te schatten.

Je moet dus op voorhand gaan bepalen:

  • Wat je vermogensdoel is
  • Wat je precies wil bereiken met je beleggingen
  • Wanneer je het geld wil gebruiken (hoe lang kan je het missen?)
  • Hoeveel risico je bereid bent te nemen (met welk verlies voel je je comfortabel?)

Het maakt een wereld van verschil of je je geld nodig hebt binnen vijf jaar of pas binnen 15 jaar. Als je het geld maar voor een korte periode kan missen, dan moet je niet te veel risico nemen door te beleggen in aandelen. Mochten de beurzen crashen, dan zal je namelijk moeten verkopen met verlies. Dit wil je vermijden.

Volatiliteit van je portefeuille

Bovendien is het zo dat risico en rendement vaak met elkaar verbonden zijn. Wie een hoog rendement wil scoren, zal meer risico moeten lopen. Vaak wordt het risico van een belegging uitgedrukt in termen van de beweeglijkheid (volatiliteit) ervan.

Een gemiddelde aandelenindex heeft een lage beweeglijkheid, aandelen als KBC of ArcelorMittal een hoge beweeglijkheid. Als je dus minder risico wil lopen en niet teveel blootgesteld wil staan aan allerlei rare koerssprongen van de individuele aandelen, dan is het volgen van een aandelenindex een goed plan. Je kan ook gewoon zelf zorgen voor een goede spreiding van je portefeuille waardoor veiligere beleggingen en risicovollere beleggingen elkaar compenseren.

Hoe goed spreiden?

Een goede spreiding is noodzakelijk. Door goed te spreiden loop je niet het risico dat je net dat ene aandeel koopt dat vervolgens failliet gaat. Door niet al je eieren in 1 mand te leggen kunnen verliezers gecompenseerd worden door winnaars. Nu, je kan op verschillende manieren spreiden.

Wie bijvoorbeeld een AEX ETF koopt, is goed gespreid binnen Nederland, maar heeft ook heel wat blootstelling aan de Euro, de Nederlandse economie en Europa. Zo kan je met het volgen van een wereldindex veel uitgebreider spreiden. Het maakt dan niet uit of Japan, de Verenigde Staten of Europa harder groeien, je doet overal mee en loopt niet het risico toevallig net op het verkeerde paard gewed te hebben.

ETFs zijn ideaal om onmiddellijk je vermogen te spreiden over tientallen aandelen.

Opgelet voor overlapping

De gedachte achter een brede spreiding is dat je je vermogen verdeelt over verschillende vermogenscategorieën, zodat je in totaal minder risico loopt. Je mag echter niet vergeten te kijken naar de overlapping die bestaat tussen verschillende vermogenscategorieën. Als er teveel overlapping is, dan betekent dit dat je ondanks de aangebrachte spreiding, toch teveel blootgesteld wordt aan bepaalde risico’s.

Als je bijvoorbeeld wil spreiden over de technologiesector en aandelen in het algemeen, maar voor beide ETF’s neemt die alleen in Amerikaanse aandelen beleggen, loop je met beide producten het risico dat Amerika het minder zou gaan doen dan andere landen. De brede S&P 500 index bevat namelijk heel wat grote techaandelen die ongetwijfeld ook in de technologie ETF aanwezig zullen zijn.

Samenstellen van een beleggingsportefeuille

Op basis van je risicoprofiel kan je een indeling naar vermogenscategorie opbouwen. Obligaties, aandelen, vastgoed en een gedeelte spaargeld komen daarvoor in aanmerking. Hoe hoger je risicoprofiel, hoe meer geld je in aandelen zal steken en hoe minder in obligaties en vastgoed.

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.