Nederland - 14 maart 2023 - Aandelen
door STIJN

Werkt SVB nieuwe crash in de hand?

Een verontrustende uitspraak van Evercore’s Julian Emanuel. Hij waarschuwt dat het faillissement van Silicon Valley Bank een soortgelijke crash kan veroorzaken zoals in het jaar 1987. Het helpt alvast niet dat de Federal Reserve de rentes misschien met 50 basispunten gaat verhogen eind deze maand.

Moeten beleggers zich schrap zetten voor de gevolgen van het faillissement van Silicon Valley Bank? Op dit moment lijken de gemoederen nog bedaard, maar Evercore’s Julian Emanuel waarschuwt dat de stress en druk binnen de banksector bijzonder hoog oploopt. Hij vergelijkt het zelfs met de crash in het jaar 1987, toen ging de Dow Jones 22,6 procent lager op ‘Black Monday’.

Emanuel benadrukt dat de onzekerheid op de financiële markten de afgelopen dagen sterk is toegenomen. Vooral omdat Fed-voorzitter Jerome Powell onlangs heeft gezegd dat er een grote kans is dat de rentes verhoogd kunnen worden met 50 basispunten om de koppige inflatie te bestrijden.

“To think you would see financial stress of this kind develop in the system 24 hours after [Fed] chair Powell suggested he may go 50 [basis points] on the 22nd, just tells you how extremely uncertain the environment is.”

Koopkans?

In een note maakte hij de vergelijking tussen de recente daling van de rente op de 2-jaars Amerikaanse staatsobligaties en die van in 1987. Hij merkte op dat de driedaagse procentuele verandering daalde van de piek van 5,08 procent naar een recente dip van 3,99 procent.

“This decline is one of the most rapid on record only rivalled by 1987, when Greenspan introduced the ‘Fed Put’ affirming provision of ‘unlimited’ liquidity and cutting rates 75bp in and around the Crash of 1987.”

Emanuel waarschuwt voor nog meer problemen en voorspelt een milde recessie waarbij de markten hun ‘bodem’ van oktober vorig jaar opnieuw gaan opzoeken. Hij behoudt echter zijn koersdoel van 4.150 punten voor de Standard & Poor’s 500. Met andere woorden, een stijging van 8 procent ten opzichte van het huidige niveau. Ondanks zijn waarschuwingen, verwacht hij dus alsnog een positief jaar op de aandelenmarkten.

Bronnen: Stephanie Landsman – CNBC

Foto: Kurt:S – FlickrCC BY 4.0

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
1 jaar geleden

marka host sanal sunucu hizmetlerimarkahost markahost web sitesine gidebilirsiniz

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.