Europa - 26 februari 2020 - Aandelen

Weer stevig openingsverlies AEX

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat woensdag vermoedelijk weer een lagere opening tegemoet. Futures op de AEX noteerden voorbeurs stevig in het rood. Op dinsdag eindigde de hoofdgraadmeter nog 1,8 procent in het rood op 582,71 punten.

Daarmee blijft een herstel van de recente verliezen uit.

In de afgelopen handelsdagen stonden beurzen wereldwijd onder druk, vanwege de zorgen om de verspreiding van het coronavirus.

Er zijn inmiddels 81.002 besmettingen wereldwijd met het coronavirus bevestigd, zo blijkt uit de laatste cijfers van Johns Hopkins CSSE. Vooral in Italië loopt het aantal besmettingen hard op en neemt Rome harde maatregelen in een poging de uitbraak in te dammen. In Italië zijn er nu 322 besmettingen gemeld. In totaal zijn er inmiddels 2.762 mensen overleden aan het coronavirus. Dat brengt de sterftegraad op 3,4 procent.

“Beleggers raken in paniek, nu zij zich realiseren dat zelfs de centrale banken de mondiale effecten van het virus niet kunnen tegengaan”, aldus marktanalist Michael Hewson van CMC Markets.

“De koersverliezen hielden aan in de Aziatische handel vanochtend en als gevolg lijkt een lagere opening in Europa ook een feit. Een flink contrast met vorige week, toen de Duitse DAX nog naar een recordniveau steeg”, aldus Hewson.

Sindsdien verloor de Duitse beurs 8 procent.

Hewson vreest dat de wereldwijde economische groei weleens tot stilstand kan komen als gevolg van de virusuitbraak. “Consumenten gaan mogelijk minder spenderen en de toeleveringsketens worden geraakt doordat werknemers en consumenten thuisblijven.”

In de afgelopen twaalf maanden waren het volgens Hewson juist de consumenten die de economische groei in stand hielden.

Volgens Hewson moeten beleggers zich voorbereiden op de nodige “onvermijdelijke” omzet- en winstwaarschuwingen in de komende weken en maanden. Vanochtend temperden Adecco en Danone al de verwachtingen.

De Amerikaanse beurzen sloten dinsdagavond voor de tweede dag op rij lager, vanwege de vrees dat de uitbraak van het coronavirus uit China zal uitgroeien tot een wereldwijde epidemie.

De afgelopen weken was de aandacht van beleggers gericht op één onderwerp, namelijk het risico dat de groeiende epidemie van het nieuwe coronavirus de economische activiteit wereldwijd zou raken. Steeds meer analisten verwachten dat de Amerikaanse economie negatief zal worden geraakt in het eerste kwartaal, door verstoringen van de aanvoerketens en minder vraag naar consumptiegoederen in China.

De olieprijs in New York is dinsdag fors gedaald, nadat in Italië het tiende dodelijke slachtoffer van het nieuwe coronavirus werd bekendgemaakt. De future op een vat West Texas Intermediate-olie sloot 3 procent lager op 49,90 dollar op de New York Mercantile Exchange. In de Aziatische handel vanochtend koersten de olieprijzen fractioneel hoger.

De euro/dollar noteerde op 1,0876. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0883 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er 1,0874 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Wolters Kluwer heeft in 2019 de omzet en het resultaat zien stijgen, conform de verwachting van analisten geraadpleegd door ABM Financial News. De omzet steeg met 8 procent op jaarbasis naar 4.612 miljoen euro. Tegen constante wisselkoersen was dit een stijging van 5 procent en autonoom was dit 4 procent. Die 4 procent was ook voorzien door analisten van Degroof Petercam en ABN AMRO. Wolters Kluwer kondigde verder een dividendverhoging en een nieuwe aandeleninkoopprogramma aan.

ASM International heeft, zoals verwacht, de eigen verwachtingen ruim overtroffen in het vierde kwartaal van 2019. Medio januari meldde ASMI dat het de eigen verwachtingen voor het vierde kwartaal had overtroffen, ruimschoots zelfs. Voor het lopende kwartaal rekent ASMI op een omzet van 310 miljoen tot 330 miljoen euro en in het tweede kwartaal op 330 miljoen tot 350 miljoen euro. Verder rekent ASMI in het eerste kwartaal op 310 miljoen tot 330 miljoen euro aan orders.

GrandVision heeft in 2019 de winst conform verwachting zien stijging. Op middellange termijn streeft Grandvision naar een omzetgroei tegen constante wisselkoersen van ten minste 5 procent. De aangepaste EBITDA zal zich in lijn met de omzet ontwikkelen.

NIBC heeft in 2019 minder winst geboekt dan een jaar eerder, door lagere fee-inkomsten, maar bleef binnen zijn doelstelling met een dubbelcijferig rendement op eigen vermogen. NIBC bereikte verder overeenstemming met een vehikel van de Amerikaanse investeerder Blackstone over een overnamebod op de bank.

Stern Groep heeft zijn schadeherstelnetwerk uitgebreid met de overname van Persoon Schadeherstel en Carrosserie te Bemmel. Financiële details werden niet gemeld.

Berenberg verhoogde verder het koersdoel op Alfen van 26,00 naar 34,50 euro bij handhaving van het koopadvies.

Slotstanden Wall Street

De S&P500 index sloot dinsdag 3,0 procent lager op 3.128,21 punten, de Dow Jones index verloor 3,2 procent tot 27.081 punten na een volatiele handelsdag. De Nasdaq index verloor 2,8 procent.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.