Europa - 23 maart 2020 - Aandelen

Weer rode koersen op Damrak

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs krijgt maandag weer een gevoelige tik te verwerken. Richting het einde van de ochtendhandel noteerde de AEX 4,0 procent lager op 414,58 punten.

De aandelenkoersen dalen nadat in de VS een omvangrijk steunpakket ter waarde van 2 biljoen dollar werd afgewezen door de senaat, aldus investment manager Simon Wiersma van ING. Maar vandaag volgt een tweede poging, aldus Wiersma.

“In totaal zou de VS een pakket aan maatregelen willen doorvoeren met een omvang van 4 biljoen dollar, ruim vier zo veel als tijdens de wereldwijde financiële crisis” van ruim tien jaar geleden. “En er is haast geboden. Volgens de Fed-president van St. Louis, James Bullard, stevent de Amerikaanse economie af op een krimp van 50 procent (!) in het tweede kwartaal en kan de werkloosheid oplopen tot wel 30 procent”, zo zei Wiersma. De werkloosheid was voordat het virus toesloeg maar 3,5 procent.

In Europa worden ook grootschalige steunprogramma’s opgezet. Of die voldoende zijn, moet blijken.

“Europa staat aan de vooravond van een diepe recessie”, waarschuwden analisten van UBS, wijzend op de zogeheten lock down die in steeds meer landen van kracht is. Zij rekenen op een daling van het bruto binnenlands product dit jaar met 4,5 procent.

Wereldwijd zijn er nu bijna 342.000 besmettingen gemeld, en 14.765 doden. Er zijn ook bijna 100.000 mensen weer hersteld van het coronavirus.

De euro/dollar handelde op 1,0673. Olie werd weer goedkoper.

Stijgers en dalers

In de AEX noteerden vrijwel alle fondsen lager. Ahold Delhaize wist echter 2,5 procent duurder te worden.

De grootste dalers in de AEX waren ASML en Randstad met verliezen van 8,3 procent.

Morgan Stanley was verrast door het schrappen van het dividend door Randstad. Volgens de bank is de balans van uitzenders beschermd bij recessies omdat zij dan minder werkkapitaal nodig hebben en ook minder te hoeven investeren.

Ook verschillende andere bedrijven uit de AEX gaven de markt een update in het licht van het coronavirus. Philips bijvoorbeeld waarschuwde voor een negatieve impact, maar kon nog niet zeggen hoe groot die zal zijn. Het aandeleninkoopprogramma blijft gehandhaafd, maar zal voor een deel pas later worden afgewikkeld, om de liquiditeit op peil te houden.

Shell zal de kosten en investeringen terugbrengen en de volgende tranche van zijn aandeleninkoopprogramma stopzetten. Philips daalde 3,0 procent en Shell 1,5 procent.

In de AMX steeg Fugro 3,9 procent en  Flow Traders 1,7 procent. Zodra de volatiliteit op de markten in deze weken oploopt, stijgt het aandeel Flow Traders mee.

TKH, Signify en Eurocommercial Properties daalden meer dan 8 tot 9 procent.

Pharming, inmiddels onderdeel van de AMX, werd 4,0 procent duurder. CEO Sijmen de Vries ziet nog geen problemen met het uitleveren van zijn belangrijkste middel Ruconest. Door de oplopende stress bij patiënten is de kans aanwezig dat dit ook tot meer aanvallen zal leiden, waardoor de vraag naar het product kan stijgen.

Ook ICT Group werd 1,8 procent duurder. Vastned leverde juist 7,7 procent in. Vastned zal alle niet noodzakelijke investeringsverplichtingen opschorten en waar mogelijk operationele kostenverlagingen doorvoeren vanwege de corona-uitbraak.

Het lokaal genoteerde Curetis steeg 23 procent. Oliedienstverlener Core Laboratories werd 9,4 procent duurder.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.