Nederland - 5 mei 2022 - Aandelen
door STIJN

Shell boekt sterkste kwaraalwinst sinds 2008

Oliegigant Shell heeft donderdagochtend zijn kwartaalrapport voor Q1 dit jaar gepubliceerd. Hun nettowinst tijdens de periode januari – maart is het hardst gestegen sinds het jaar 2008 dankzij de hoge olieprijzen. Er kwam namelijk netto 9,1 miljard dollar in het laatje tijdens het eerste kwartaal, een flink pak meer dan de vorige kwartalen.

Oliebedrijven zijn tevreden met de hoge olieprijzen en daar hoort Shell ongetwijfeld ook bij. Donderdagochtend publiceerden ze hun kwartaalrapport en de cijfers zijn bijzonder sterk, wat uiteraard te verwachten was gezien de evolutie op de oliemarkt. Hun nettowinst bedroeg 9,1 miljard dollar met een omzet van 84,2 miljard dollar, het beste kwartaal sinds het jaar 2008.

Tijdens dezelfde periode vorig jaar bedroeg de nettowinst ‘slechts’ 3,2 miljard dollar en tijdens het vierde kwartaal 6,4 miljard dollar. Omdat het kwartaal zo sterk was, besloten ze ook om het dividend te verhogen met 4 procent naar 0,25 dollar per aandeel. Ze meldden ook dat ze reeds 4 miljard van de 8,5 miljard ‘share buy backs’ hebben vervuld voor de eerste jaarhelft.

Olieindustrie

De olie- en gasindustrie beleven dan ook goede tijden door de hoge grondstoffenprijzen. Andere oliebedrijven, zoals BP, Chevron, TotalEnergies, etc…, hebben ook sterk gepresteerd tijdens het eerste kwartaal van dit jaar. Zelfs ondanks de massale exits uit Rusland.

Aandelen van oliegiganten zitten ook stevig in de lift sinds oktober 2020. Het aandeel van Shell is dit jaar al met 36 procent gestegen naar 27 euro en gezien de vooruitzichten voor gas en olie, verwachten analisten dat de 30 euro perfect mogelijk is de komende maanden. In oktober 2020 noteerde het aandeel van Shell nog aan 10 euro, dat zou dan een verdrievoudiging worden.

Bronnen: Sam Meredith – CNBC

Foto: PxHere

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.