Nederland - 13 oktober 2021 - crypto

VS is topbestemming voor bitcoin miners

door SVEN VAN GASSE

De Verenigde Staten zijn nu de nummer 1 bestemming voor bitcoin miners en verslaan hiermee China voor het eerst. China heeft deels haar eigen ruiten ingegooid door het strenge optreden ten opzichte van de cryptomarkt.

In juli bevond 35,4% van de hashrate van bitcoin – een term die gebruikt wordt om de collectieve rekenkracht van miners aan te duiden – zich in de Verenigde Staten, volgens het Cambridge Centre of Alternative Finance. Dit is een stijging van 428% ten opzichte van september 2020.

De Verenigde Staten heeft China deels te danken aan hun nieuwe dominantie in de mining industrie. Twaalf maanden geleden was China nog met voorsprong de marktleider in termen van hashrate. Het strenge optreden van Peking ten opzichte van de cryptomarkt in het voorjaar haalden echter bijna van de ene op de andere dag de helft van alle bitcoin miners ter wereld offline.

Miners begonnen massaal China te ontvluchten. Een groot deel van deze miners kwam dus in de Verenigde Staten terecht.

VS is ideaal

De Verenigde Staten heeft veel te bieden voor bitcoin miners die op zoek zijn naar een nieuwe vestigingsplaats.

Ten eerste kunnen staten als Texas uitpakken met enkele van de laagste energieprijzen ter wereld. Dit is een belangrijke stimulans voor miners die concurreren in een sector met lage marges, waar hun enige variabele kosten doorgaans energie zijn.

Hiernaast zijn de Verenigde Staten ook rijk aan hernieuwbare energiebronnen. De staat Washington is het mekka van door waterkracht aangedreven mining bedrijven. New York produceert meer hydro-elektrische energie dan enige andere staat ten oosten van de Rocky Mountains. Ondertussen groei het aandeel van hernieuwbare energie in Texas ook gestaag. Sinds 2019 is 20% van de stroom afkomstig van windenergie en dit percentage blijft jaar na jaar groeien.

Door het gebruik van hernieuwbare energiebronnen voor het minen van bitcoin, kunnen voorstanders de narratief weerleggen dat bitcoin schadelijk zou zijn voor het milieu.

Naast lagere elektriciteitskosten hebben sommige Amerikaanse staten zoals Texas ook cryptovriendelijke beleidsmakers en een adequaat aanbod van hostinginfrastructuur.

Bron: CNBC
Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.