Europa - 10 februari 2020 - Beursbrink

Vopak boekt vermoedelijk hoger bedrijfsresultaat

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) Vopak zal naar verwachting bij de publicatie van de resultaten over het vierde kwartaal van 2019 een hoger bedrijfsresultaat, exclusief eenmalige posten, rapporteren. Dit is de verwachting van analisten geraadpleegd door ABM Financial News.

Bij de resultaten over het derde kwartaal begin november gaf het tankopslagbedrijf geen concrete outlook af voor het hele boekjaar. Vopak herhaalde wel dankzij de uitbreiding van de capaciteit en het voortdurende kostenefficiëncyprogramma een “significante” verbetering van het bedrijfsresultaat te voorzien.

Jefferies verwacht dat Vopak in het vierde kwartaal een onderliggende, dat wil zeggen exclusief eenmalige posten, EBITDA zal rapporteren van 210,0 miljoen euro, tegenover 180,7 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder en een consensusverwachting van 201,0 miljoen euro. Daarmee zou Vopak in heel 2019 uitkomen op 835,0 miljoen euro, een stijging van bijna 14 procent in vergelijking tot 2018. Jefferies heeft een koopadvies op Vopak met een koersdoel van 56,00 euro.

ING zei te mikken op een aangepast bedrijfsresultaat van 190 miljoen euro. De bank baseert zich daarbij op het geboekte resultaat van 202 miljoen euro in het derde kwartaal. “In vergelijking met die periode zijn de omstandigheden niet zoveel veranderd, behalve misschien wat de eerste bijdrage van IMO2020 betreft en het ontbreken van enkele extra kostenposten”, zei analist Quirijn Mulder.

Het tankopslagebedrijf ligt volgens Mulder wel op koers voor betere resultaten in 2020 en 2021, “maar er zijn uitdagingen”, waarschuwde Mulder. De algemene marktomstandigheden zijn volgens hem niet sterk. Ook ondersteunt het macro-economische beeld de opslagvraag voor chemicaliën niet. Daarentegen stonden de resultaten van Vopak in 2018 en 2019 onder druk door de nieuwe regelgeving van de IMO, de internationale scheepvaartorganisatie. Nu zou Vopak moeten gaan profiteren van de implementatie van deze nieuwe regels, evenals de recente uitbreiding van de capaciteit.

Mulder voorziet tevens dat Vopak, in navolging op de in april aangekondigde verkoop van terminals in Algeciras, Amsterdam en Hamburg voor 723 miljoen euro, een dividend zal voorstellen van 1,50 euro per aandeel, vergeleken met 1,10 euro per aandeel in 2018. Daarnaast verwacht ING dat het opslagbedrijf een aandeleninkoopprogramma ter waarde van 200 miljoen euro zal aankondigen. Mulder hanteert een Houden advies op Vopak met een koersdoel van 45,00 euro.

Het tankopslagbedrijf publiceert woensdag voorbeurs de resultaten. Het aandeel Vopak noteerde maandagochtend op een rood Damrak 0,4 procent lager op 69,96 euro.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.