Nederland - 1 juni 2017 - Europa
door REDACTIE BEURSBRINK

Vlakke start Damrak voorzien

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat donderdag naar verwachting een vlakke opening tegemoet. Wall Street sloot woensdag nipt in het rood, terwijl de Aziatische beurzen vanochtend een verdeeld beeld laten zien.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een onveranderde opening. Woensdag koerste de hoofdgraadmeter van het Damrak nog 0,3 procent lager op 524,07 punten. Daarmee sloot de index de maand mei af met een bescheiden koerswinst van 0,6 procent.

De Amerikaanse beurzen sloten woensdag nipt in het rood. De aandacht op Wall Street ging met name uit naar het Beige Book, een rapport over de financiële en economische situatie in de Verenigde Staten, samengesteld door de centrale banken die tezamen het Federal Reserve System vormen.

De economische groei is in sommige regio’s van de Verenigde Staten vertraagd en in een aantal regio’s is het optimisme over de toekomst afgenomen, meldde de Federal Reserve in het rapport.

De arbeidsmarkt is daarnaast volgens het Beige Book in de meeste districten verder aangetrokken. Marktvolgers concludeerden dat het rapport een renteverhoging in juni lijkt te ondersteunen.  Op 13 en 14 juni komt de Federal Open Market Committee bijeen voor zijn beleidsvergadering en de centrale bank zal naar verwachting tijdens de bijeenkomst besluiten de rente te verhogen met 0,25 procent naar 1,00 tot 1,25 procent.

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,1243, vrijwel onveranderd ten opzichte van het slot van de Europese beurzen. De prijs voor een vat ruwe olie sloot daarnaast woensdag flink lager, vanwege twijfels over het effect van de lagere OPEC-productie. De juli-future voor een vat ruwe olie koerste op de New York Mercantile Exchange 2,7 procent, ofwel 1,34 dollar, lager naar 48,32 dollar. In de Aziatische handel vanochtend herstelde de future met circa een procent.

In Azië schrokken beleggers vanochtend van de Chinese inkoopmanagersindex voor de industrie. Deze daalde van 50,3 in april naar 49,6 in mei, waardoor voor het eerst in 11 maanden sprake was van krimp. De Japanse industrie liet daarentegen juist een groeiversnelling zien. Deze inkoopmanagersindex bereikte in mei een stand van 53,1, waar dit een maand eerder nog 52,7 was. De Japanse Nikkei index klom vanochtend ruim een procent, terwijl de Shanghai Composite juist een half procent in het rood noteerde.

Ook in onder meer de eurozone en Amerika worden in de loop van de dag de inkoopmanagersindexen voor de industrie vrijgegeven. Daarnaast kijken beleggers uit naar een rapport van loonstrookjesverwerker ADP. De cijfers worden beschouwd als een voorbode voor het officiële banenrapport dat vrijdag wordt vrijgegeven.

Bedrijfsnieuws

Royal Dutch Shell rondde de desinvestering van zijn teerzand-activiteiten in Canada af. De energiereus meldde dat Shell Canada Energy, Shell Canada Limited en Shell Canada Resources de eerder aangekondigde verkoop van alle teerzand-belangen in Canada en de reductie van het belang in het Athabasca Oil Sands Project (AOSP) van 60 naar 10 procent, heeft voltooid.

Warehouses De Pauw gaat voor DHL Parcel een distributiecentrum in Amsterdam bouwen. Dit maakte het vastgoedbedrijf met een notering in zowel België als Nederland woensdag nabeurs bekend zonder financiële details te vermelden.

AND International Publishers stelde de navigatiekaarten van het gehele wegennet van Schiedam voor autonoom rijden beschikbaar. Het gaat in dit verband om High Defenition Autonomous Vehicle Maps, bedoeld voor specifieke navigatiedoeleinden en autonoom rijden.

Esperite ontving een tweede tranche van een investering van European Select Growth Opportunities. De eerste tranche, ter waarde van 350.000 euro, door European Select Growth Opportunities Fund werd woensdag reeds aangekondigd. De tweede tranche, die van vandaag, heeft een waarde van 250.000 euro.

Rabobank gaat zijn topstructuur wijzigen van een raad van bestuur naar een groepsdirectie van tien personen onder de huidige bestuursvoorzitter Wiebe Draijer. Daarmee is de coöperatieve bank na ABN AMRO en ING de derde grootbank die in korte tijd ingrijpende wijzigingen doorvoert aan de top.

Verder zal de markt gespannen wachten of PPG Industries vandaag nog met een bod komt op AkzoNobel. Indien deze uitblijft dan mogen de Amerikanen het komende halfjaar niet nog eens aankloppen bij AkzoNobel. Analist Corne van Zeijl van Actiam denkt niet dat PPG zal doorbijten. De grootste drempel voor een vijandig bod is volgens de analist het benoemingsrecht. “Je kan het hele bedrijf wel overnemen, maar als je nog steeds de raad van bestuur niet kan benoemen, dan heb je er eigenlijk niet zo veel aan”, aldus Van Zeijl.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index daalde woensdag 0,1 procent naar 2.411,81 punten, de Dow Jones index verloor 0,1 procent op 21.008,65 punten en de Nasdaq sloot 0,1 procent lager op 6.198,52 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.