VIP ACTIE

Word een VIP!
Europa - 14 augustus 2019 - Beursblik

Vlakke opening Damrak voorzien

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat woensdag vermoedelijk een vlakke opening tegemoet. Futures op de AEX noteren ruim een half uur voor de openingsgong tot 0,1 procent in het groen. Dinsdag eindigde de hoofdgraadmeter nog 0,7 procent hoger op 545,69 punten.

“Het optimisme na uitstel van nieuwe Amerikaanse importtarieven op sommige Chinese producten, houdt vandaag aan”, zo voorziet marktanalist David Madden van CMC Markets.

De aandelenmarkten stonden in de afgelopen periode flink onder druk, sinds de Amerikaanse president Donald Trump op 1 augustus aankondigde dat hij nieuwe importtarieven wilde doorvoeren op nog eens 300 miljard dollar aan Chinese goederen. Hierdoor kwamen er zorgen in de markt dat een oplossing voor het handelsconflict nog lang op zich zou laten wachten en dat daarmee bovendien de mondiale economie meer zou kunnen vertragen.

Op dinsdag lieten de Verenigde Staten evenwel weten dat de nieuwe importtarieven op sommige Chinese producten worden uitgesteld tot 15 december. Op andere producten werden de aangekondigde importheffingen helemaal opgeheven.

Toch blijven analisten terughoudend. “Beleggers reageerden slechts bescheiden opgelucht op het laatste nieuws rond de handelsperikelen, maar er is eigenlijk niets veranderd”, aldus hoofdeconoom Rober Carnell van de Azië-Pacific-divisie bij ING.

De Aziatische beurzen noteerden woensdag hoger, met een stijging van 0,9 procent voor de Japanse Nikkei en een plus van 0,8 procent voor de Chinese Shanghai Composite. De Aziatische beurzen profiteerden van een uitstel van Chinese importtarieven op mobiele telefoons, speelgoed en enkele andere goederen. Toch leverden de aandelenmarkten wat aan beurswaarde in gedurende de handelsdag, nadat cijfers over de Chinese industriële productie lager uitvielen dan verwacht. De industriële productie steeg met 4,8 procent afgelopen maand, ten opzichte van 6,3 procent in juni. Economen hielden rekening met een stijging van 5,9 procent.

Onder de individuele aandelen won Screen Holdings 6,2 procent en Kobe Steel 5,2 procent in Tokio. SoftBank steeg eveneens met 1,7 procent. In Hong Kong schoot Sunny Optical, een toeleverancier van Apple, 12,0 procent omhoog na het uitstel van de importtarieven. Samsung lag er met een plus van 1,3 procent eveneens goed bij in Zuid-Korea.

Ook opmerkingen van China dat het land vannacht handelsgesprekken heeft gevoerd met de VS en deze gesprekken in de komende twee weken zullen worden voortgezet, deden het sentiment goed.

De Chinese centrale bank zette de referentiekoers van de yuan op 7,0312. Het is de vijfde dag op rij dat de yuan zwakker werd gemaakt ten opzichte van de 7-grens, maar is wel sterker dan waar analisten rekening mee hielden.

De september-future op een vat West Texas Intermediate ruwe olie steeg dinsdag 2,17 dollar, of 4 procent, tot 57,10 dollar op de New York Mercantile Exchange. Het was de hoogste settlement sinds 31 juli. De olieprijs sloot hoger, nadat de Amerikaanse regering liet weten dat de geplande importheffingen op sommige Chinese producten worden uitgesteld tot 15 december. In de Aziatische handel vanochtend koersten de olieprijzen tot 1,3 procent lager.

De euro/dollar noteerde op 1,1172. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1175 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog 1,1188 op de borden.

Op macro-economisch vlak krijgen beleggers inzicht in Franse en Britse inflatiecijfers, Nederlandse groeicijfers. Ook komen er groeicijfers over de gehele eurozone. Vanochtend werd al bekend dat de Duitse economie in het tweede kwartaal van dit jaar fractioneel is gekrompen in vergelijking met een kwartaal eerder. In het afgelopen kwartaal nam het Duitse bruto binnenlands product, aangepast voor kalendereffecten, met 0,1 procent op kwartaalbasis af, hetgeen overeenkwam met de verwachting van analisten.

Op jaarbasis was er in deze eerste lezing nog altijd sprake van een stijging van 0,4 procent. Dit cijfer was beter dan de verwachte plus van 0,2 procent.

Bedrijfsnieuws

Heijmans heeft een contract gesloten met netbeheerder Liander over het onderhoud en modernisering van ruim 1.350 middenspanningsruimtes ter waarde van 61 miljoen euro.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 index eindigde dinsdag 1,5 procent hoger op 2.924,97 punten. De Dow Jones index steeg 1,4 procent tot 26.275,24 punten en technologiebeurs Nasdaq klom 2,0 procent naar 8.016,36 punten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

VIP ACTIE

Word een VIP!
E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.