Nederland - 31 januari 2023 - Beleggen
door STIJN

Olie daalt voor derde maand op rij

Olie heeft er een derde verliesmaand opzitten terwijl beleggers wachten op nieuws over het economische herstel in China, vooruitzichten van de OPEC+ en de beleidsbeslissing van de Federal Reserve op woensdag. De WTI noteert op het laagste punt van de afgelopen drie weken.

Beleggers anticiperen op de verwachte rentestijgingen van de Amerikaanse en Europese centrale banken, wat resulteert risicovermijdend gedrag ten opzichte van aandelen en een stijging van de waarde van de dollar. Een sterkere dollar maakt grondstoffen duurder voor degenen die handelen in een andere valuta, en hierdoor neemt de vraag naar olie af.

Ondanks de vooruitzichten dat de Chinese economie fors gaat herstellen als gevolg van de heropening en hogere uitgaven tijdens de Chinese nieuwjaarsvakantie, gaat olie nog steeds lager. De Federal Reserve zal naar verwachting de rentes verhogen tijdens haar vergadering van woensdag.

Vraag en aanbod

Volgens het Internationaal Monetair Fonds zou de wereldeconomie zich op een keerpunt bevinden en verhoogde de groeivooruitzichten, waarbij de heropening van China een grote rol speelt. Tamas Varga, een analist bij PVM Oil Associates Ltd, merkt op dat IMF-functionarissen dit jaar een groei van 5,2 procent voor de Chinese economie voorspellen, waardoor ook de Chinese vraag naar olie zal toenemen.

De OPEC en zijn bondgenoten zullen later deze week het productiebeleid herzien, maar men verwacht geen wijzigingen. En ondanks de Westerse sancties op Russische olie in december, was er geen daling van de export. Rusland is van plan om volgende maand substantiële dieselexport te hebben.

Exxon Mobil Corp. rapporteerde dinsdag een recordjaarwinst, maar slaagde er niet in indruk te maken op sommige investeerders door de inkoop van eigen aandelen niet te verhogen. Het aandeel ging voorbeurs bijna 4 procent lager, alvorens een deel van de verliezen goed te maken.

Bronnen: Asad Zulfiqar & Yongchang Chin – Yahoo Finance

Foto: Jernej Furman – FlickrCC BY 4.0

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.