Nederland - 15 december 2022 - Beursbrink
door STIJN

‘Verwacht geen renteverlagingen in 2023’

De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs waarschuwt enthousiaste beleggers en investeerders dat er niet snel een knallende rally komt die in gang wordt gezet door ‘rate cuts’ van de Federal Reserve. Ze verwachten niet dat de inflatie dermate zal afkoelen dat de Amerikaanse centrale bank zal aanzetten om hun rentebeleid over een andere boeg te gooien.

De Federal Reserve heeft afgelopen woensdag de markten verrast met een renteverhoging van ‘amper’ 50 basispunten. Daarmee zijn ze afgestapt van de 75 basispunten die ze nu al enkele keren hebben gedaan. De reactie op de markten was pover en Goldman Sachs waarschuwt dat er niet meteen verbetering op komst is gezien koppige inflatie.

Beleggers hopen dat de inflatie begin 2023 snel gaat afkoelen waardoor de Amerikaanse centrale bank kan terugkeren naar ‘rate cuts’. Dit zou een sterke rally op de aandelenmarkten in de hand werken. Maar Goldman Sachs vreest dat er volgend jaar geen ‘rate cuts’ op de agenda staan.

We are doubtful that the inflation path that we forecast for next year would be enough to provide that confidence [in a rate cut].

25 basispunten?

Er zouden geruchten rond gaan dat men in februari zou starten met renteverhogingen van 25 basispunten. Maar voorzitter Jerome Powell zei gisteren dat deze geruchten nergens op slaan en dat het rentebeleid afhankelijk is van de maandelijkse inflatierapporten.

The inflation data received so far for October and November show a welcome reduction in the monthly pace of price increases. But it will take substantially more evidence to give confidence that inflation is on a sustained downward path.

Eén ding is duidelijk, de consumentenprijzen lijken af te koelen wat uiteraard een gunstige ontwikkeling is. De vraag is echter of de Amerikaanse economie begin volgend jaar in een recessie tuimelt, hetgeen de Federal Reserve probeert te vermijden maar wel grote risico’s neemt die dit in de hand werken.

Bronnen: Brian Sozzi – Yahoo Finance

Foto: TaxRebateFlickrCC BY 4.0

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.