Nederland - 5 april 2022 - Beursbrink
door STIJN

Verenigde Staten blokkeert Russische betaling, risico op default neemt toe

De Verenigde Staten heeft de Russische betaling die ze verschuldigd zijn aan hun schuldeisers maandag geblokkeerd. Op deze manier proberen de Amerikanen de druk op Rusland te vergroten in een poging om een einde te maken aan de oorlog in Oekraïne. Dit is uiteraard niet zonder risico vermits de kans op een faillissement hierdoor stijgt.

Een manier om een einde te maken aan de oorlog in Oekraïne, is Rusland financieel pijnigen. Het Westen heeft ondertussen tal van sancties genomen en zal sancties blijven nemen indien ze dit nodig achten. Hierdoor wordt de kans groter dat Rusland hun schulden niet meer kan terugbetalen waardoor wanbetalingen en een faillissement realiteit kunnen worden.

Rusland heeft maandag geprobeerd om een betaling te doen maar de Verenigde Staten zou dit hebben geblokkeerd. De deviezenreserves die de Russische centrale bank bij Amerikaanse financiële instellingen heeft, zijn namelijk ‘bevroren’. Bij vorige betalingen sinds de inval, zaten de Amerikanen niet dwars. Deze keer steken ze er wel een stokje voor als middel om meer druk uit te oefenen.

Default

Men dwingt Rusland om een moeilijke beslissing te nemen. De beschikbare dollars, die in hun bezit zijn, gebruiken om de schulden af te lossen of hun oorlog financieren. Indien ze niet slagen om de betaling te doen, dreigt er een default die kan leiden tot een faillissement.

Rusland, dat in totaal 15 internationale obligaties heeft uitstaan ​​met een nominale waarde van ongeveer 40 miljard dollar, is erin geslaagd om te voorkomen dat het zijn internationale schulden niet nakomt. Maar hoe langer, hoe moeilijker het voor Rusland wordt om dit vol te houden.

Bronnen: Megan Davies & Alexandra Alper – Reuters

Foto: Elchinator – Pixabay

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.