Nederland - 9 juli 2021 - Beursbrink

IMF en Wereldbank pleiten voor voordelen van ‘Central Bank Digital Currencies’

door STIJN

De Wereldbank en het Internationale Monetaire Fonds pleiten allebei voor de voordelen van digitale munten die door centrale banken gebruikt zouden worden. Ze suggeren dat bijvoorbeeld een digitale Amerikaanse dollar, de wereldwijde ontwikkeling zou ondersteunen. Ze zien dit als dé manier om het huidige trage en dure systeem te vervangen.

Twee grote financiële organisaties, het IMF en de Wereldbank, hebben gepleit voor het gebruik van digitale munten tussen centrale banken onderling. Indermit Gill, vicepresident van de World Bank Group, is een grote voorstander van het gebruik van digitale munten tussen centrale banken.

Faster, cheaper, more transparent and more inclusive cross-border payment services would deliver benefits for citizens, businesses, and economies worldwide.

Ook plaatsvervangend gouverneur voor financiële stabiliteit van de Bank of England Jon Cunliffe benadrukt de voordelen van een systeem met digitale munten. Hij zei zelfs dat het de opportuniteit biedt om met een ‘clean slate’ te beginnen om het betalingssysteem te verbeteren.

In het rapport van de Wereldbank en het IMF spreekt men over een ecosysteem dat gebaseerd is op digitale munten waar centrale banken wereldwijd onderling gebruik van kunnen maken. De betalingen zijn moeiteloos en instant, net zoals de ‘swap lines’ die ze nu gebruiken.

Risico’s

De Amerikaanse centrale bank is mogelijke ontwerpen aan het bestuderen voor een digitale dollar. Het is echter niet zeker of ze effectief gebruik willen en zullen maken van een ‘digital greenback’. Ondanks hun studie, waren ze onlangs toch nog sceptisch over het gebruik van digitale munten.

Bad actors might try to steal CBDC, compromise the CBDC network, or target non-public information about holders of CBDC.

‘Central Bank Digital Currencies’ zijn handig maar ze twijfelen nog over de veiligheid ervan. Gill zei dat de risico’s vooral aanwezig zijn voor de opkomende markten en opkomende economieën. Hij merkte op dat een goed raamwerk inzake regelgeving en beleid veel werk zal vergen.

Bronnen: Yahoo Finance

Foto: Torange – CC BY 4.0

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.